Stripa Gruva
1 av 2
Den kulturhistoriska miljön vid Stripa nedlagda Gruva har en intressent som vill ta över. Foto: Foto: Hans Andersson
Irja Gustavsson Roger Sixtensson
2 av 2
Kommunalrådet Irja Gustavsson (S) och Falabs VD Roger Sixtensson har fått en intressent som vill driva Stripa Gruvmiljjö. Foto: Foto: Hans Andersson

Kritik mot tänkbar försäljning av Stripa Gruva

"Det vore illa om museet försvann"
1:20 min

Det kan vara ett hot mot kulturarvet menar kritikerna, efter Lindesberg kommuns planer på att sälja Stripa gruvmiljö.

– Vi tycker det vore illa om museedelen försvann för att det är ett riksintresse för ett industriarv som vi behöver behålla så att folk kan komma hit och se det här, menar Per-Ivar Åkerlind som sitter i styrelsen för Linde fornminnes- och hembygdsförening.

Det var först på kommunstyrelsens sammanträde i slutet av oktober som det blev känt att en intressent vill köpa Stripa gruvmiljö i Guldsmedshyttan. 

– I första hand handlar det om att vi har en intressent som är vill köpa den. Som policy har vi att vi inte behöver äga våra lokaler, det är verksamheten som är viktig, förklarar Irja Gustavsson (S).

Ser du någon risk med att förlora kontrollen över något som har ett kulturvärde?

– Nej, jag gör inte det. Jag ser mer att det här kommer att ge förutsättningar att kunna utveckla det ännu mer. Vi skulle aldrig sälja om vi inte trodde det. 

Flera kritiska röster har väckts, dels med anledning av att man är rädd att förlora ett kulturarv, men också för att kommunens intressent är hemlig. Det menar miljöpartisten Inger Griberg.

– Det kom som en överraskning, det här är ett stort ärende i kommunalpolitiken. Även om det är näringslivet som knackar på dörren, så tycker jag att det politiskt krävs transparens i handläggningen och att inte ha så bråttom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".