Brandbilar Nerikes Brandkår räddningstjänsten
Brandbilar från närliggande orter fick assistera när Finnerödjas brandmän inte kom åt sin bil. Foto: Sveriges Radio

Brandstation i Finnerödja obrukbar efter brand

Brandmännen i Finnerödja kom inte åt sin egen brandbil och kunde inte själva släcka branden som härjade i lokalen under lördagen.

Larmet inkom under lördagsfömiddagen att brandstationen i Finnerödja stod i lågor. Stationen är inrymd i en hyresfastighet med lägenheter ovanför.

Vi har löst det så att brandskyddet fortfarande är gott i Finnerödja.

Det blev problematiskt med släckningen då man inte kunde släcka branden själva, eftersom de inte kom åt sin egen brandbil som var parkerad i lokalen. Styrkor skickades från närliggande orter som fick assistera med släckningen.

Under söndagen kunde man konstatera att branden lyckligtvis inte spred sig från lokalen, och lägenheterna ovanför klarade sig undan med mindre rökskador, enligt brandkåren.

– Även brandbilen som stod parkerad i stationen där det brann klarade sig med enbart rökskador, förklarar Kjell Haglund, inre befäl på Nerikes Brandkår.

Men lokalen är brandskadad och därmed oanvändbar för närvarande. Brandstationen måste renoveras, men brandskyddet i Finnerödja ska fortfarande vara gott.

– Allmänheten behöver inte vara oroliga, vi har en alternativ station i en lokal och ska titta på ytterligare en. Det finns alltså stationerade brandmän på orten, som har utrusning och en extra bil om det skulle behövas, försäkrar Kjell Haglund och fortsätter:

– Vi har löst det så att det är ingenting som kommer påverka brandskyddet.

Orsaken till branden är ännu oklar.

– Det vet vi så fort polisen gjort en teknisk undersökning, menar Haglund. 

Vakthavande befäl hade under söndagseftermiddagen fortfarande ingen vidare information kring detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".