Varg och jägare
Foto: TT

Domstol säger ja till vinterns vargjakt

Rovdjursföreningen: Vi kommer att överklaga beslutet
1:05 min

Det får skjutas sex vargar i området runt gränsen mellan Örebro län och Värmland i vinter. Förvaltningsrätten i Luleå har avslagit alla överklaganden som inkommit om vinterns vargjakt.

Länsstyrelserna i Örebro län, Dalarna, Gävleborg och Värmland har tidigare beslutat om licensjakt på totalt 24 vargar.

Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Värmland, Dalarna och Gävleborg län överklagade länsstyrelsernas beslut.

Även Jägarnas riksförbund, distrikt Värmland överklagade det beslut som avsåg Värmland och Örebro län.

Förvaltningsrätten i Luleå, som från och med i år samlar alla frågor om vargjakt, har nu avslagit samtliga överklaganden.

Gunnar Glöersen är rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet:

– Sista ordet är inte sagt i denna fråga men det är klart att vi är nöjda. Vi tycker det var ett väntat beslut, säger han till P4 Värmland.

Domstolens beslut innebär nu att länsstyrelsernas beslut fortfarande gäller och licenjakten kommer att äga rum under perioden den 2 januari 2017 – 15 februari 2017. 

"Jag är besviken på domstolen för att den inte på allvar tagit emot de argument vi fört fram"

Torbjörn Nilsson, ordförande Svenska Rovdjursföreningen.

Förvaltningsrättenanser att länsstyrelsernas syfte med licensjakten, bland annat att begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, i sig är acceptabla syften som kan motivera ett undantag från det strikta skyddssystemet för varg.

– När det gäller syftet med jakten säger domstolen bara att att de tycker att syftena är acceptabla. De jämför inte med de syften som står i lagstifningen, säger Rovdjursföreningens Torbjörn Nilsson.

Förvaltningsrätten skriver också i ett pressmeddelande att jakten är ändamålsenlig, det vill säga, de syften som angivits kan förväntas uppnås genom licensjakt och att det saknas andra lämpliga lösningar för att uppnå dessa syften.

"Vid bedömningen av möjligt jakttuttag har hänsyn tagits till vargstammens nationella status och hur stor andel av vargstammen som finns inom respektive län"

Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten har i sin bedömning kommit fram till att licensjakten inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus och den bedöms även vara proportionerlig. 

– Domstolen blundar helt för att invandringen är för liten för att vargen ska kunna ha en gynsam bevarandestatus, säger Torbjörn Nilsson till P4 Värmland.

Sammanfattningsvis har förvaltningsrätten bedömt att de förutsättningar som krävs för licensjakt enligt jaktförordningen och art- och habitatdirektivet är uppfyllda.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till högre instans, i det här fallet Kammarrätten i Sundsvall.

Kommer ni att överklaga?

– Ja, det utgår jag ifrån, säger Torbjörn Nilsson på Rovdjursföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".