I två stora rötkamrar så visas det biologiska materialet i 40 dagar, där producerar den biogas som sen kan användas till bla drivmedel. Foto:Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.
1 av 3
Biogasanläggningen i Mosserud i Kalskoga. Foto:Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.
Christian Lahesalu, L Kumla. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Christian Lahesalu, L Kumla. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Katarina Hansson, S Kumla. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Katarina Hansson, S Kumla. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Biogasfabriken i Karlskoga förlusttyngd

Lahesalu (L): Pumpar in skattemedel från Kumla
1:12 min

Bolaget som äger biogasfrabriken i Karlskoga blöder pengar. Nu planerar ägarna att ta av aktiekapitalet för att rädda företaget.

Det är framför allt det mer än halverade oljepriset som har slagit hårt mot efterfrågan på fabrikens biogas.

Kumla kommun är en av delägarna, och Liberalernas oppositionsråd Christian Lahesalu tycker att det var en felsatsning redan från början.

– På det här sättet pumpar vi in skattemedel från Kumla in i bolag som inte kan redovisa svarta siffror, säger Lahesalu (L).

När Biogasbolaget bildades av Karlskoga, Örebro och Kumla kommuner år 2010 var oljepriset ett helt annat än i dag, därför är det svårt att konkurrera med till exempel bensin. Sen har det varit en del inkörningsproblem för anläggningen i Mosserud i Karlskoga också.

Konsekvensen har blivit att bolaget går rejält back, sammanlagt 35 miljoner till och med september i år.

Nu planeras en räddningsinsats där man ska ta av aktiekapitalet för att täcka förlusterna. Katarina Hansson, socialdemokrat och kommunalråd i Kumla som står för 10 procent av ägandet tycker ändå att Biogasfabriken är en bra satsning.

– Vi ska alltid ta ansvar för våra skattebetalares pengar, det är vårt huvudsakliga uppdrag. Men vi har också ett uppdrag att gå lite före, och klimatet är en viktig sak att komma tillrätta med.

Men Christian Lahesalu, Liberalerna i Kumla tycker biogassatsningen äter upp investeringspengar som kunde gått till annat.

– Det är ett exempel på felprioriteringar, istället för att lägga de här pengarna på skola, vård och omsorg. Det är det vi kommer tillbaka till hela tiden, menar Christian Lahesalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".