Holländska turister ska lockas till länet, bland annat till Kopparberg.
Holländska turister ska lockas till länet, bland annat till Kopparberg. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Speeddejting ska få holländare att besöka Örebro län

Ken: Naturen lockar till norra länsdelen
1:35 min

Just nu är drygt 20 holländare på specialbesök i Örebro län. De kommer från Groningen, dit det nyligen öppnats en flyglinje från Örebro flygplats.

Samtliga kommuner i länet kommer träffa holländarna idag för att försöka sälja in turistpaket. Det berättar Ken Karlsson, som driver turistbyrån i Kopparberg.

– De ville ha produkter för den här vintersäsongen, så det är snabba ryck. Men vi har även börjat titta på sommarsäsongen.

Igår kväll kom ett gäng holländare till länet, för att idag ha speeddejting med representater från alla kommuner i länet, fördelade på fyra turistdestinationer.

Mötet kommer ske i Ånnaboda och där ska holländarna lockas att köpa resor till Örebro län.

I just norra länsdelen är det mycket naturen som brukar locka, berättar Ken Karlsson på turistbyrån i Kopparberg.

– Mineraler, paddling, mountainbike, fiske, vandring. I år invigde vi en helt ny vandringsled mellan Hällefors och Kopparberg. 4,7 kilometer ren vildmarksvandring. Det är nog det vildaste man kan vandra i mellansverige, säger han.

Det är den nya flyglinjen från Örebro till Groningen i Holland som ligger bakom intresset. Via en mellanlandning i Köpenhamn kan holländska turister landa i Örebro.

I Kopparberg är kyrkan det stora dragplåstret för turister.

– Alla blir helt begeistrade av att få komma in, för den är speciell. Den är vacker och bara sitta och andas och känna lugnet som är där inne, det är helt fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".