Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vaclav Milik ny förare för Indianerna
Vaclav Milik längst t.h. är ny förare för Indianerna. Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Mats Dahlberg: Pampar som inte kan räkna

"Man tror att produkten är värd så mycket mer"
3:05 min

Idrottshistorien är full av ledare som inte klarar av den enklaste matematiken, plus och minus. Som inte kan räkna pengar, helt enkelt. Eller räknar med pengar som inte finns.

Oftast är det män som i sin civila gärning sitter på betydelsefulla poster och ibland kallas pampar. Men det finns också en och annan kvinna på motsvarande civila poster och som också verkar som förhoppningsfulla idrottsledare.

Själv har jag jobbat i olika styrelser och i olika föreningar sedan jag var 13 år. I mer än 50 år har jag pysslat med föreningsliv i olika former, allt från pojklag till elitlag. Och har, som tur är, alltid haft förmånen att få jobba med personer med båda fötterna på jorden.

Inte ens när jag fanns med i ÖSK Handbolls lyckade satsning som nådde hela vägen till Elitserien så var det några som förblindades av det skimmer som omger ett elitlag. Det fanns inga svarta hål att fylla igen när laget ramlade ur.

När det barkar åt skogen så handlar det mestadels om att den eller dom som bestämmer överskattar värdet på sin produkt. För ett elitlag är inget annat än en produkt som ska marknadsföras och säljas och dra in pengar till löner. Löner för spelare, ledare, kanslier och så vidare.

Det är där som dom ofta civilt framgångsrika männen – och några kvinnor – plötsligt avviker från normalt ekonomiskt sinne. När publiksiffror och sponsorintäkter ska uppskattas så sätter man dom gärna för högt. På så sätt går det att få ihop budgeten, men i slutänden kanske inte bokslutet.

Man tror att produkten är värd så mycket mera, man räknar inte med att det kan regna och vara kallt, att folk inte kastar upp sina sista hundralappar den 22:a i varje månad när det är en handfull dagar kvar innan den nya lönen kommer in på kontot.

Det är då det går åt helvete!

Och, jag förstår inte att man inte lär sig. Dom, eller vi, lekmän som sitter i styrelserna blir duperade av styrelseproffsen. Dom som ju är så framgångsrika civilt kan väl inte räkna fel? Så det är väl bara att räcka upp handen och rösta ja.

På salig ÖIK:s tid fanns en hög med räkningar på klubbdirektörens bord som var beslutade av styrelsen, en annan som en förhoppningsfull ansvarig ledare själv initierat. Och det blev konkurs.

ÖSK Fotboll räknade också fel i början av seklet och fick ingen elitlicens. Ynka 300.000:- saknades, men kommunen brydde sig inte den gången.

Dom två gånger KIF Örebro inom loppet av ett par år räknade fel på mångmiljonbelopp, så gick kommunen in med lån som i praktiken aldrig kommer att kunna eller behöva betalas tillbaka. Två gånger!

Nu är det Kumla kommun som sitter med Svarte Petter på hand. Indianerna är väl det som kommunen helst vill förknippas med. Skulle dom försvinna så blir det som kommunen kommer att vara känd för ett beryktat fängelse.

Samtidigt – det elitlag som snurrar runt på Sannahed kommer att bestå av förare som gästar kommunen ungefär 10 gånger på ett år och då bara ett fåtal timmar. Legoknektar som flyger kors och tvärs och vill tjäna pengar. Riktiga pengar, inte pengar som inte finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".