Andreas Svahn (S) Hallsberg
Andreas Svahn (S) Hallsberg tror att vården drabbas när det inte blir storregioner. Besked om det kom i dag. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Besked: Inga storregioner - länets vård kan drabbas

Andreas Svahn (S), tillträdande regionordförande: Vården blir en utmaning
0:19 min

Vid 16-tiden på torsdagen meddelade Kristdemokraterna och Centern att de hoppar av samtalen med regeringen om storregioner.

Regeringen kan därmed inte få till någon överenskommelse om nya storregioner just nu.

– Det är ett slag mot vården, säger tillträdande ordförande för region Örebro län Andreas Svahn (S).

Nejet från KD och C till en uppgörelse om storregioner innebär dock att politikerna i Region Örebro län kommer att fortsätta samarbeta med de sju län som redan i dag samarbetar om vården i sjukvårdsregionen, däribland Värmland.

Skillnaden blir dock att det inte finns någon demokratisk insyn kring det samarbetet.

– Ska vi klara cancersjukvården i framtiden som ett exempel så måste vi samverka, för det finns inte nog med specialister och resurser inom de enskilda länen, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), avgående ordförande för regionstyrelsen till P4 Örebro.

Moderaterna har varit motståndare till Svealandsregionen sen det konkreta förslaget presenterades. Distriktsordföranden och oppositionsrådet i Regionen, Ola Karlsson är glad idag.

– Det här är ett väldigt positivt beslut för länets sjukvård, det innebär att vi kan fortsätta vårt goda sammarbete med Värmland. Det är alldeles nödvändigt för Universitetssjukhuset och läkarutbildningen, men också för Karlskoga lasarett, säger Ola Karlsson, (M).

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".