Robertho Settergren med en av sina egenodlade rödgranar.
Robertho Settergren med en av sina egenodlade rödgranar. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Så tar du hand om din julgran på bästa sätt

Robertho: Låt inte granen torka ut
2:01 min

Med 29 dagar kvar till julafton så finns det julgranar till försäljning på flera håll i länet. Här ger Robertho Settergren sina bästa tips.

För det första så ska granen förvaras utomhus, om man inte vill klä den på en gång.

– Det är en perfekt temperatur runt nollan för att bevara granen färsk och fin ute. När man sedan tar in den ska man göra ett nytt, färskt snitt. Såga av några centimeter i botten, för att granen ska kunna suga vatten.

Robertho Settergren säger att hans granar är max en vecka gamla, men på den tiden hinner de torka till lite i roten.

Rödgranarna kommer från hans egen julgransodling i Lindome utanför Göteborg. Kungsgranarna däremot har han inte odlat själv.

En kungsgran barrar inte så mycket, men doftar inte heller. Robertho säger att den brukar fungera bra för allergiker. Men vill man ha doften får man köpa en rödgran.

När man väl tagit in sin gran behöver den mycket vatten i början. Man kan behöva fylla på två eller tre gånger om dagen. En del menar att man dessutom ska ge granen sockerbitar eller whiskey, men Robertho rekommenderar bara vanligt vatten.

– Om granen står utan vatten i ett par dagar så täpps porerna igen som ska ta upp vatten, och då kommer den inte hålla så länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".