dövblind, tolkar
Linda Ericsson är dövblind och vill ha samma rättigheter som alla andra.

Dövblindas julbord inställt - får inga tolkar

Forskaren: Många sitter isolerade
1:00 min

Föreningen Sveriges dövblinda i Örebro tvingas i år ställa in sitt julbord, då Tolkcentralen prioriterat bort deras beställningar av dövblindtolkar.

I år blir det inget julbord för föreningen Sveriges dövblinda i Örebro. Något som upprört många.

– Jag anser att det är förskräckligt, det drabbar en utsatt grupp och det drabbar dem väldigt hårt, säger Kerstin Möller, som är stödjande medlem i föreningen och lektor i handikappvetenskap vid Örebro Universitet.

Många sitter ensamma och en sådan här aktivitet är väldigt viktig

Tolkningscentralen var alltså tvungna att prioritera bort julbordet i år. De tolkar som skulle ha varit med på julbordet prioriterades till mer akuta arbeten.

Men det sociala är otroligt viktig, menar Kerstin Möller, som ser allvarligt på att tolkar till sociala tillställningar nu prioriteras sist. 

– Många sitter isolerade och det är inte lät att komma ut och träffa andra människor, de sitter ensamma och en sådan här aktivitet är väldigt viktig, säger Kerstin Möller.

Det är finns en stor resursbrist på Tolkcentralen och sen i juli i år så har antalet anställda halverats. Det säger Magnus Sjögren som är verksamhetschef på Tolkcentralen i Örebro län.

– Vi har allt sämre möjligheter att tillgodose brukarnas behov och vi tvingas att använda prioriteringsordningen allt hårdare.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".