Karlsängskolan i Nora behöver både rustas och moderniseras. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
1 av 3
Karlsängskolan i Nora behöver både rustas och moderniseras. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Drömmen är att få ett kunskapscentrum som påminner om Askersunds Sjöängen. Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio.
2 av 3
Drömmen är att få ett kunskapscentrum som påminner om Askersunds Sjöängen. Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio.
Solveig Oscarsson, S kommunalråd i Nora.
3 av 3
Solveig Oscarsson, S kommunalråd i Nora. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Nora vill också ha ett "Sjöängen"

Rektor: Taket läcker, otrygg korridor
1:21 min

I Nora behöver man göra något åt den nedgångna högstadieskolan, och nu sneglar man på hur Askersund gjort med sitt Sjöängen.

Skulle det vara möjligt att göra något liknande, undrar kommunledningen. Frågan om att renovera Karlsängskolan eller bygga nytt är akut, det tycker inte minst de som jobbar i skolan.

– Taket läcker in, skolan är inte byggd för den pedagogik vi vill bedriva idag. Vi har en lång smal korridor med många prång som rent trygghetsmässigt inte är optimal, säger Eva-Karin Olsson-Källqvist som är biträdande rektor på Karlsängskolan i Nora.

Och visst är det spännande att tänka större än bara en skola. Solveig Oscarsson, socialdemokrat och kommunalråd väntar på ett utredningsförslag på hur man ska få till skola, fritids och eventuellt kultur- och föreningslokaler i samma bygge.

– Vi har redan tittat lite grand på hur Askersund har gjort med sitt Sjöängen, och vi kallar nu det här projektet kultur- och kunskapscentra. Och det kommer snart att komma fram förslag på det, hur det skulle kunna se ut, berättar Solveig Oscarsson.

Askersunds kommun har lagt bortåt 260 miljoner kronor på sitt nya Sjöängen. Solveig Oscarsson hävdar att det finns utrymme att satsa mer än bara på en renovering av Karlsängskolan.

– Om vi nu skulle räkna på en ganska stor summa på Karlsängskolan kommer det ändå finnas kvar utrymme för andra investeringar, menar Oscarsson (S).

Helena Vilhelmsson, Centerpartist och oppositonsråd i Nora kommun vill också ha en modernare högstadieskola men tror inte man ska bygga riktigt så ambitiöst som Askersund.

– Med tanke på vårt läge mot Örebro ska vi vara lite försiktiga med att bygga för stort och med för mycket arenatänk, säger Helena Vilhelmsson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".