Länet kan få ny avfallshantering

Ett eller två kommunala bolag eller kommunförbund bör svara för all avfallshantering i länet i fortsättningen. Det föreslås i en utredning som nu får stöd av Örebro kommun.
I framtiden bör avfallsanläggningarna i Örebro och Karlskoga ta hand om allt avfall från hela länet. Anläggningen i Kumla stängs och anläggningen i Lindesberg behålls som reservanläggning. Det föreslås i en utredning som länsstyrelsen och kommunförbundet gjort. Bakgrunden är nya hårdare krav från EU om sophantering. Miljökraven skärps kring hur sopor får förvaras och förbrännas och det skulle kosta för mycket att behålla alla avfallsanläggningar som finns i länet. Visserligen kommer koldioxidutsläppen från längre bilturer för sopbilarna att öka men den nackdelen för miljön uppvägs mer än väl av minskade utsläpp från avfallsanläggningarna enligt utredningen. Med bara två avfallsanläggningar i länet är det också naturligt att den nuvarande ordningen med olika tekniska förvaltningar i kommunerna som ansvarar för avfallshanteringen slopas och ersätts med ett eller två gemensamma bolag för hela länet, enligt utredningen. Tekniska nämnden i Örebro skriver i sitt remiss-svar att de är positiva till utredningens slutsatser. Nämnden skriver också att den tycker att det behövs fastare former för samverkan bland annat för att kunna förbättra kompetensen. Nämnden vill att samarbetet ökas succesivt till att så småningom omfatta all avfallshantering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".