Smittskyddsläkare Hans Fredlund. Foto:Sveriges Radio
Smittskyddsläkare Hans Fredlund. Foto:Sveriges Radio

Svårt stoppa kräksjuka i nybyggda äldreboenden

Smittskyddsläkaren: Det har fått mig att gå i taket
0:38 min

Nybyggda äldreboenden byggs i material som inte tål starka rengöringsmedel. Det gör att vinterkräksjukan kan vara svår att stoppa, menar smittskyddsläkare.

God hygien är A och O för att undvika att bli smittad av, eller sprida vidare, den så smittsamma sjukdomen vinterkräksjukan.

Värst är det för de äldre, och framför allt de som bor på äldreboenden.

Nu upprörs smittskyddsläkare Hans Fredlund över att nybyggda äldreboenden har material som inte går att torka rent.

– Det som har upprört mig, det är det som några av våra hygiensköterskor har berättat. På några alldeles nybyggda äldreboenden så kan man inte sköta hygienen ordentligt, för det är för fina material som man har byggt i.

Materialen är för fina för att torkas av med de rengöringsmedel som behövs för att få bort smittorisken. 

– Det har fått mig att gå i taket faktiskt. Det här måste man ju göra om, det kan inte få var så att man bygger fina boenden för vård om man inte kan sköta vården ordentligt, säger Hans Fredlund.

Vad skulle det kunna få för konsekvenser?
– Just i det här fallet som är aktuellt nu, så är det återkommande vinterkräksjuka. Man får inte stopp på det, utan den bara fortsätter.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".