Hugo.
1 av 3
Hugo Urelid, 8 år, från Örebro reste till Göteborg för att operera sitt hål i hjärtat - men det blev inte som de tänkt sig. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Hugo på sjukhuset efter operationen.
2 av 3
Hugo fick tillslut sin hjärtoperation, efter att den ställts in tre gånger. Foto: Privat
Hugo är nu frisk och
3 av 3
Hugo är nu frisk och leker ofta och gärna med sin lillasyster. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Hugos hjärtoperation ställdes in tre gånger

"Jag föddes med ett hål i hjärtat"
7:47 min

Barnintensivavdelningarna i landet är fullbelagda - Hugo Urelid, 8 år, tvingades genomlida en lång resa till ett helt hjärta.

– Jag föddes med ett hål i hjärtat, förklarar Hugo och tittar ner golvet. 

Egentligen var det två hål i Hugos hjärta. Hålet i förmaken läkte ihop med tiden, men det gjorde inte hålet mellan kamrarna.

Det betydde jättemycket, för jag ville springa lika fort som alla i klassen.

I september i år kom beskedet - Hugo skulle få ett helt hjärta i Göteborg.

– Jag tänkte att jag inte skulle bli så andfådd längre. Det betydde jättemycket, för jag ville springa lika fort som alla i klassen, berättar Hugo. 

I september bar det av från hemstaden Örebro till Göteborg, där en av landets fyra barnintensivvårdsavdelningar är belägna. Pappa Mårten och mamma Hanna fick ta ledigt och Hugo fick vara borta från skolan. 

– Jag kunde inte sova på ganska länge innan, för jag visste inte om det skulle göra jätteont, menar Hugo.

Men väl på sjukhuset så kom beskedet - barnintensiven var fullbelagd och operationen blev inställd.

– Jag blev ledsen. Mamma och pappa också.

Istället fick Hugo en ny tid, samma vecka. Familjen blev kvar på sjukhuset, och tvingades ladda om på nytt. Men det gick inte den här gången heller.

– Då hade jag duschat med en speciell tvål, och klätt på mig sjukhuskläder, och så gick vi och satte oss och väntade. Sen kom de och sa att den blev inställd igen.

Det har varit en berg och dalbana av känslor med framflyttade operationer och avslag flera gånger.

Bara under hösten har fem barn i Örebro län fått resa långväga till inställda operationer. Bristen på specialistsjuksköterskor gör att en tredjedel av barniva-platserna på landets fyra avdelningar inte kan öppna, och man tvingas prioritera de akut sjuka barnen först. 

Hugos operationen ställdes in en tredje gång. Men till skillnad från många andra vägrade familjen åka hem från Göteborg, trots att läkarna påpekade att de borde vända hem. 

– Vi kände att det behövde bli av, och vi vet bekanta som har blivit hemskickade. Det är fullständigt oacceptabelt att få åka hem och vänta och kämpa. Det är en jobbig resa som det är, förklarar pappa Mårten. 

Familjen blev kvar i Göteborg i nästan tre veckor. Men till slut fick Hugo ett helt hjärta.

– Det kommer en slags matthet även efteråt, när anspänningen släpper och man får reda på att allt har gått bra. Men det tar inte slut i och med att man kommer hem, även om man är väldigt glad, förklarar Mårten och fortsätter:

 – Man förstår ju att akut sjuka barn måste få hjälp först. Men det borde finnas ett system där både planerade och akuta operationer kan tillgodoses. Det har varit en berg och dalbana av känslor med framflyttade operationer och avslag flera gånger, menar Mårten.

Idag är Hugo äntligen en frisk åttaåring - som kan springa minst lika fort som sina klasskamrater.

– Jag är glad för nu känner jag mig bra igen, säger Hugo och ler. 

Hör Hugo själv berätta sin historia i ljudklippet ovanför!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".