Ericsson i Kumla
Ericsson i Kumla Foto: Ola Karlsson Widmark.

360 på Ericsson i Kumla sägs upp

Facket: Jag tror att många ser det här med viss tillförsikt
0:23 min

Av Kumlafabrikens 420 anställda sägs 360 upp och de kvarvarande ca 60 ska arbeta med utveckling av den nya 5G-tekniken.

I dag har de anställda på Ericsson i Kumla fått beskedet att det blir 820 personer som sägs upp från Ericssons anläggningar i Kumla och Borås.

För Kumlas del kommer 360 av de 420 anställda att sägas upp och de kvarvarande 60 ska arbeta med utveckling av den nya 5G-tekniken. 

Samtliga uppsagda erbjuds en förlängd arbetsbefriad uppsägningstid som, beroende på ålder och anställningstid, maximalt kan uppgå till 21 månader. Uppsagda erbjuds också stöd av Trygghetsrådet.

– Det var ett tufft besked vi gav våra medarbetare i början av oktober och det har självklart varit en hård tid. Alla har väntat på att förhandlingarna skulle avslutas och att det skulle komma ett tydligt besked, säger MajBritt Arfert, global HR-chef på Ericsson till TT.

Från Unionens håll, som företräder såväl tjänstemän som arbetare på fabriken i Kumla, så ser Alexander Linde med tillförsikt på framtiden för de 360 personer som får sluta.

– Det känns bra att vi har kommit till den fas där vi har fått ett paket för de anställda (för att kunna ställa om till annat jobb, red. anm), och arbetsmarknaden är väldigt bra för första gången på många år, säger Alexander Linde, som är vice ordförande för Unionen på Ericsson i Kumla.

En del av dem som nu sägs upp har redan fått jobb på andra håll.

Och Katarina Hansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Kumla, tror att kommunen kommer att öveleva även detta.

– Vi har ju tidigare haft stora varsel i kommunen bland de stora arbetsgivarna. Vi har kunnat hantera det på ett bra sätt, andra företag har kunnat suga upp arbetskraften. Jag tror att vi kommer lösa det, säger hon.

En epok går i graven?

– Klart att det är sorgligt att en epok nästan går i graven, det blir ju ett 60-tal personer kvar, och vi får vara glada och se till att den avdelningen kommer att stärkas och utvecklas, säger Katarina Hansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".