Niclas Bryngelsson har en dotter med hjärtproblem.
Niclas Bryngelsson förstår hur jobbigt det måste vara att få beskedet att operationen av ens barn är inställd. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Pappan Niclas förstår det hemska i att ett barns operation ställs in

"En operation handlar om fruktansvärda påfrestningar"
5:55 min

Niclas Bryngelssons dotter var tre år vid den sista operationen. Han berättar om de stora påfrestningarna en familj ställs inför vid en operation.

Vi har tidigare berättat om hjärtsjuke 8-årige Hugo Urelid från Örebro som blev stoppad tre gånger innan det blev en hjärtoperation. 

Den sista gången hade han kommit så långt att han var iordningställd inför operationen på sjukhuset i Göteborg. 

– Jag hade duschat med en speciell tvål, och klätt på mig sjukhuskläder, och så gick vi och satte oss och väntade. Sen kom de och sa att den blev inställd igen, säger 8-åriga Hugo Urelid.

Niclas Bryngelsson i Nora har en dotter med hjärtfel, och som har gjort fyra stora operationer. Dottern var 3 år när hon gjorde den sista.

...fast i samma läge vill man ta sitt barn och springa därifrån.

Hon har sluppit inställda operationer, men Niclas har full förståelse för hur jobbigt det måste vara att få beskedet att operationen är inställd.

– Jag förstår föräldrarnas oro till 100 procent, den är fruktansvärd. När man är på operationstillfället så nära och tvättar sina barn med speciella medel - och där blir stoppad och får åka hem igen - det är fruktansvärda påfrestningar.

Har man väl kommit till sjukhuset vill man bara få det överstökat menar Niclas. 

– När man är där nere vill man ju att operationen ska genomföras, fast i samma läge vill man ta sitt barn och springa därifrån för att man är millimetrar ifrån att det kanske inte ska följa med hem igen. Det är fruktansvärda påfrestningar.

Att dessutom vara så stor som Hugo Urelid, så att man som barn förstår vad som ska hända, då är det inte acceptabelt, menar Niclas.  

– Den här killen som är så pass stor så han är införstådd i det mesta - usch...det ska inte vara möjligt. Jag tycker det är fruktansvärt. 

 I ljudklippet kan du lyssna på Niclas Bryngelssons besök i P4 Morgon 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".