Dan-Åke Moberg ordförande för Indianerna
Dan-Åke Moberg ordförande för Indianerna Speedway AB. Foto: Collage: Sveriges Radio.

Indianernas kris: Kan inte teckna nya avtal

Reporter: Endast en ledamot kvar i bolaget
1:39 min

Bolaget Indianerna Speedway AB blir allt svagare, inte bara ekonomiskt. Nu har de inte heller en fungerande styrelse.

Sedan i fredags finns bara en enda ledamot i företaget Indianerna Speedway AB, ordförande Dan-Åke Moberg. De övriga två ledamöterna har de senaste veckorna skickat in till Bolagsverket att de avsäger sig sina uppdrag.

Bolaget är inte beslutsmässigt

Det här innebär att Indianerna Speedway, som är det bolag som sköter alla ekonomiska transaktioner och har alla avtal, inte längre är beslutsmässiga.

Det betyder att de inte kan teckna nya avtal, med t.ex. förare och sponsorer. Det ska nämligen finnas tre ledamöter i styrelsen. För att välja in nya ledamöter måste man kalla till en extra bolagsstämma vilket tar flera veckor.

Ingen hjälp att vänta från kommunen

Under onsdagskvällen tog kommunstyrelsen i Kumla ett enhälligt beslut att inte bevilja det extra bidrag på 600 000 kronor som Indianerna begärt för att kunna ordna upp sin ekonomi.

Vad jag än säger blir det fel nu

När vi ringer upp ordförande Moberg för att höra hans åsikter blir det nobben.

– Jag vill inte prata med någon, jag avvaktar. Ursäkta mig, men så är det. Vad jag än säger så blir det fel nu, vi får höras vid något annat tillfälle. Hej då, säger Dan-Åke Moberg.

Hoppas på nya sponsorer 

Vad som händer nu det vet ingen. I dag ska Indianerna ha en sponsorträff då de vill tro att det finns de som är villiga att gå in med kapital för att rädda kvar klubben. 

De ekonomiska behoven är stora. Indianerna har i dag drygt 4 miljoner i skulder, varav 3,6 miljoner redan förfallit till betalning.

Osäker framtid

Hur sponsoravtal ska kunna tecknas då bolaget Indianerna Speedway inte är beslutsmässiga är i nuläget oklart. Enligt bolagsverkets jurister bör alla som har med bolaget att göra vara försiktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".