Snabbspår Läkare
Mohamed Abuteir säger att det tar lång tid för honom att få sin läkar legitimation. Foto: Maria Svensson/Sveriges Radio

Trots snabbspår är det svårt för nyanlända läkare att få legitimation

"Det är jättesvårt för mig att börja arbeta i Sverige"
1:19 min

Snabbspåret i Region Örebro län ska hjälpa nyanlända läkare ut i arbetslivet. Men enligt utvärderingen kommer det att ta tid innan deltagarna får sin legitimation.

Snabbspåret har hjälpt Mohamed Abuteir att få ett arbete på vårdcentralen. Men han är frustrerad över att han inte får arbeta som specialistläkare, något han gjort i åtta år i sitt hemland.

--Det är jättesvårt för mig att börja arbeta i Sverige, drömmen är att jag började arbeta som specialistläkare, säger Mohamed Abuteir.

Det är en tuff utmaning för våra deltagare

Av de 16 deltagare som startade så har 14 gått klart snabbspåret. Endast fyra av deltagarna arbetar nu i vården, men inte som läkare.

De andra studerar vidare för att klara de steg som krävs för att få sin legitimation.

Utvärderingen av projektet visar att det kan ta tre till fyra år innan man får sin läkarlegitimation. Deltagarna måste bli bättre på svenska och få mer erfarenhet av vårdarbetet för att klara det kunskapsprov som krävs.

Därför vill regionen nu göra snabbspåret längre till våren.

– Det är en tuff utmaning för våra deltagare. Vi jobbar med att ta fram en steg två utbildning, vi hoppas vi kan förbereda dem genom en längre utbildning på ett och ett halv år, säger Hanne Randle, projektledare för snabbspåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".