björn sundin vatten sdlsz30446a
Örebroarna måste sluta diska under rinnande vatten, enligt Björn Sundin (S). Foto: Collage: Sveriges Radio / FREDRIK SANDBERG / TT

Vattenbristen i Örebro både ovanlig och allvarlig

Björn Sundin (S): Vi måste vänja oss vid att hushålla med vattnet
1:11 min

Den rådande vattenbristen i Örebro är allvarlig men kommunalråd Björn Sundin (S) tror på en lösning – om alla hjälps åt.

– Ja det blir ju lite upp till oss alla örebroare att ta ansvar nu då. Så att vi inte hamnar i en värre situation. Det är en allvarlig situation med vattnet men om vi alla hjälps åt och sparar så hoppas vi att vi nu, med de här åtgärderna, kommer klara oss, säger Björn Sundin.

Enligt kommunalrådet har Örebroarna varit allt för vana vid att ha oändliga mängder vatten. Men nu är det dags att börja spara. 

– Så det är egentligen lika bra att vi börjar vänja oss. Man diskar inte under rinnande vatten, man borstar inte tänderna under rinnande vatten. Man tappar upp i diskbalja, man tappar upp i kannor i kylskåpet och så vidare, säger Björn Sundin.

Uppmaningen till alla invånare i Örebro att börja spara på vattnet gäller framförallt under vintern. Till våren hoppas man att vårfloden ska fylla på sjöarna igen. Hur det kommer bli i framtiden är ännu oklart.

– Vi måste ju givetvis se över nivåerna i de här sjöarna och vad det är för åtagande vi har framöver. På lång sikt handlar det om att vi måste skapa en säkrare vattentäkt. Det är ju därför vi jobbar med att borra en tunnel till Vättern för att ta dricksvatten från Vättern i framtiden, säger Björn Sundin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".