Niclas Persson, miljöpartiet
Niclas Persson. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Stort intresse för rättegång om hets mot folkgrupp

Niclas Persson: Viktigt att vi har yttrandefrihet
0:45 min

Det var långa köer till Örebro tingsrätt i dag när rättegången om hets mot folkgrupp inleddes. En av dem som besökte rättegången var Niclas Persson.

Det handlar om en hyllning till Adolf Hitler på den högerextrema nättidningen Nordfront.

Det är tidningens ansvarige utgivare som står åtalad. Och anledningen till att rättegången sker i Örebro tingsrätt är att nättidningen är registrerad på en postadress i Hörken i Ljusnarsbergs kommun.

Rättegången var välbesökt och P4 Örebro pratade med en av de intresserade besökarna.

– Jag tycker att det är en viktig fråga om vad man får säga och inte säga, säger Niclas Persson, som är miljöpartist i Örebro, men följer rättegången som privatperson.

– Det är viktigt i Sverige att vi har frihet under ansvar, att vi inte hetsar mot folkgrupper men att det finns en stor frihet att kritisera makten och regeringen, säger Niclas Persson (MP).

Rättegången är också ovanlig då den åtalade har begärt att den misstänkt brottsliga gärningen om hets mot folkgrupp ska prövas av en jury. Det var länge sedan ett jurymål genomfördes i Örebro ringsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".