Peder Ericsson, projektledare för Vätternvattenprojektet.
Peder Ericsson leder projektet som ska säkra att flera länsbor har en tillförlitligt vattenförsörjning i framtiden. Foto: Privat/Sveriges Radio

Vätterns vatten ska lösa vattenbristen

Projektledare: Våra system räcker inte idag
1:15 min

Sju av länets kommuner ingår i projektet som ska forsla vatten från Vättern i en bergtunnel om 15 år - för tre miljarder.

Tidigare i veckan uppmanade Örebro kommun invånarna att spara på vattnet. Brist på vatten är ovanligt, men det kommer att bli ett allt vanligare fenomen - som kräver åtgärder.

– I och med klimatförändringarna så kan vi i framtiden se att sådana här saker skulle kunna ske oftare. Det är uppenbart att projektet är viktigt, det här visar ju bara riskerna med de system som finns idag, säger projektledare Peder Ericsson på Länsstyrelsen.

Sedan 2008 har sju av länets kommuner ingått i Vätternvattenprojektet som ska säkerställa framtidens vattenförsörjning.

Förstudien är gjord och man har kommit fram till både upplägg och utformning för hur man ska transportera dricksvatten från Vättern. 

– Tanken är att det här ska gå ut till kommunerna i början av nästa år för att de ska besluta om att ingå i ett gemensamt bolag, berättar Peder Ericsson.

Projektet beräknas kosta 3 miljarder, och för en vanlig villaägare skulle detta innebära en höjning av VA-taxan på runt 100 kronor i månaden.

Men det kommer att dröja innan länsbor kan få dricka vatten från Vättern ur kranen. 

– I ett sånt här stort projekt kan tillståndsprocessen ta upp till fem år. Sen räknar vi med en byggnadsfas, med en bergtunnel från Vättern som kommer ta fyra-fem år. Sen ska det till vattenverk, ledningar och allting, förklarar Peder och fortsätter:

– Åtminstone kring femton år får man räkna med innan detta är på plats och om allt går som det ska.

 

Kommunerna i Vätternvattenprojektet

  • Kumla
  • Hallsberg
  • Örebro
  • Lekeberg
  • Laxå
  • Nora
  • Lindesberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".