Fritidsbanken, Askersund, Ann-Kristin Olsson, Mattias Broman
1 av 4
Ann-Kristin Olsson enhetschef inom fritid och rekreation i Askersunds kommun och Mattias Broman som är en av de som ska arbeta på Fritidsbanken Foto: Madeleine Rapp/ Sveriges Radio
Fritidsbanken, Askersund, Pjäxor
2 av 4
På fritidsbanken i Askersund har man fått in många sportprylar inför vintersäsongen. Bland annat skidor, pjäxor och hjälmar. Foto: Madeleine Rapp/ Sveriges Radio
Fritidsbanken, Askersund, Enhjuling
3 av 4
Cykla enhjuling är bara en av alla aktiviteter som barn och vuxna kan testa på genom fritidsbanken. Foto: Madeleine Rapp/ Sveriges Radio
Fritidsbanken, Askersund, pulkor, stavar
4 av 4
Flera skolor i Askersund har visat intresse för att låna utrustning till deras friluftsdagar.

Stort intresse för att skänka sportutrustning

"Det finns skidor, pulkor och åklappar."
2:53 min

Saknar du en pulka, eller har du länge drömt om att cykla enhjuling? Nu har fritidsbanken öppnat i Askersund.

Fritidsbanken är lite som ett bibliotek där den som vill kan låna fritidsutrustning. Den som har gamla skridskor eller annan sportutrustning som inte längre används, kan skänka dessa till fritidsbanken som i sin tur ser till att de kommer till användning.

– Vi har ett rätt bra utbud just nu. Det är skidor, pulkor och åklappar. Vi har ju mycket skridskor och saker för säsongen, säger Mattias Broman som arbetar på Fritidsbanken.

Det är ett sätt att både minska konsumtion samtidigt som man ger en möjlighet för både vuxna och barn att testa på olika idrotter, utan att behöva investera i egen utrustning. Enligt Ann-Kristin Olsson, enhetschef inom fritid och rekreation i Askersunds kommun har intresset för projektet varit stort.

- Vi stod ju vid ett tillfälle och tog emot prylar vid torget och då fick vi mycket bra kommentarer. Vi tog emot en hel också då, säger Ann-Kristin.

Fritidsbanken i Askersund håller till i Arbetsmarknadsenhetens lokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".