sdlta7a37b4-nh klädhängare utanför klassrum
Foto: Pontus Lundahl/TT

Projektet Bryggan ska stötta elever i Örebro som inte går till skolan

"Varje elev som inte är på skolan hamnar i utanförskap ganska snabbt"
0:55 min

Projektet Bryggan ska under tre år se till att elever som har svårt att ta sig till skolan får stöd och inte blir sittande hemma.

Projektet har en budget på 13 miljoner kronor och femton grundskolor ska vara med. Det är inte bara stora pengar man kommer att spara genom att tidigt hitta de så kallade "hemmasittarna".

Eleverna kommer också att klara sig bättre  i senare skolor och få en bättre start i livet. I Örebro är det runt 250 elever struntar i skolan motsvarande 20 procent av skoltiden, motsvarande en dag i veckan.

– Det är ju mycket allvarligt. Det har man kunnat se att varje elev som inte är på skolan hamnar i utanförskap ganska snabbt. Om vi ska titta utifrån det personliga lidandet så är det inte bara eleven det innefattar, det innefattar hela familjen, säger Azita Iranipour, enhetschef som arbetar med centralt skolstöd.

Det finns även ett ekonomiskt perspektiv där nationalekonomer räknat ut att kostnaden för dessa "hemmasittare" är mellan 800 000 kronor upp till 1,3 miljoner om året per individ.

Den stora utmaningen, enligt Azita Iranipour, är att kunna identifiera orsaken till varför varje enskild elev valt att stanna hemma.

– Vi utgår alltid från att det inte finns någon elev som vill stanna hemma och inte vara där de andra jämnåriga är. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".