Stadsbussar i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Att köpa biljetter direkt på bussen kommer kosta trettio kronor nästa år. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Mats Gunnarsson, miljöpartist, ordförande nämnden för samhällsbyggnad.
2 av 2
Mats Gunnarsson (MP) är ordförande i nämnden för samhällsbyggnad i regionen. Foto: Simon Schagerström/Sveriges radio

Nya busspriser – så påverkas du

"Vi sänker maxpriset"
1:19 min

I dag onsdag, förväntas regionen rösta igenom en snittökning på två procent på bussarnas biljettpriser.

 I dag sammanträder nämnden för samhällsbyggnad i regionen. Vid sammanträdet förväntas regionen rösta genom omfattande förändringar för biljettpriserna i regionen. Nämndens ordförande är Mats Gunnarsson (MP).
– Vi är glada över att göra det billigare att göra de långa resorna. Vi gör liksom ett tak, vi sänker maxpriset, säger Mats Gunnarsson.

Förändringen Mats Gunnarsson pratar om innebär exempelvis att ett månadskort som går genom sexton zoner blir 115 kronor billigare. Exempel på sådana resor är Örebro-Hällefors och Laxå-Örebro.

Men samtidigt blir månadskorten lite dyrare vid kortare restider, exempelvis inom Örebro stad eller från Kumla eller Nora till Örebro. Prisökningen då blir omkring tjugo kronor per månad.
– Länet blir lite rundare igen, säger Mats Gunnarsson.

Stora förändringar sker också vad gäller engångsbiljetter. Kostnaden för att köpa en engångsbiljett på en stadsbuss fortsätter att öka och kommer om förslaget går igenom kosta 30 kronor från och med årsskiftet. Samtidigt väljer man att sänka priset på biljetten som köps i mobilen: från 22 kronor till 18 kronor.

– Vi vet att när det är fem stycken som ska gå på bussen och det är två som vill köpa biljett på bussen med ett vanligt betalkort så tar det väldigt långt tid. Då vet vi att de andra som sitter på bussen blir frustrerade för att de vill komma fram i tid. Så vi försöker göra det lätt att betala innan man går på, säger Mats Gunnarsson.

På Resecentrum i Örebro väntar Astrid Andersen på bussen till Nora. Hon ska betala biljetten på bussen och kommer fortsätta göra så, trots att det verkar bli dyrare i framtiden. Hon menar att förändringen skulle slå hårdast mot länets äldre.
– Då får jag nog vara en stoppkloss vid påstigning. För det här med mobilbetalning är jag inte förtjust i. Jag är nog för gammal och kan inte ta till mig all den här tekniken, säger hon.

I övrigt blir också familjebiljetter som inte köps ombord billigare. Priset går då från cirka 45 kronor till 36 kronor. Om prisförändringarna röstas genom kommer de börjar gälla från 9e januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".