forskare forskarsnack nyckelfonden kollage
Foto: 1. Bertil Eriksson/TT, 2. Hasse Holm/TT, 3. Jack Mikrut/TT, 4. Jessica Gow/TT, 5. Nyckelfonden, 6. Björn Larsson Ask/TT/SVD.

Örebroforskare berättar vad pengarna går till

Tio forskare i Örebro län, berättar om sina forskningsområden och vilken nytta de gör för länsinvånarna.

Vi har träffat tio forskare med anknytning till de tre sjukhusen i Örebro län. De berättar om sina olika forskningsområden och vad som är unikt inom den aktuella forskningen?

Gemensamt för forskarna är att de alla fått anslag från Nyckelfonden, nu får vi veta vad pengarna ska användas till.

Forskaren och urologen Ove Andrén tillhör dem som forskar om prostatacancer. Till sitt förfogande har han och hans forskarlag en biobank som samlat bland annat blodprover från prostatacancerpatienter från långt bak i tiden.

Självaste Världshälsoorganisationen WHO har bett forskare se om det finns andra sätt att se på personer med hörselnedsättning. Ledare för arbetet är öron-näsa-halsläkaren och audiologen samt professorn Claes Möller, som är verksam på Universitetssjukhuset i Örebro.

- Vi har ju ett klassiskt sätt att försöka sätta diagnoser. Vi sätter diagnosnummer. Men det är ju inte riktigt det personen kommer och söker för - att bli ett diagnosnummer.

Här nedan kan du höra alla tio forskarna berätta om sina projekt.

Mer om Forskarsnack

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".