Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever lämnar utbildning efter skärpta betygskrav

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 05.45
Elev: Är helt sjukt
(1:20 min)
Hanna Gacic och Frida Hörman, studenter, rudbecksgymnasiet.
Hanna Gačić och Frida Hörman går första året på IB (International Baccalaureate ). Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Elever från det erkända IB-programmet på Rudbecksgymnasiet får nu svårare att komma in på svenska universitet.

I måndags förra veckan beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att skärpa betygskraven för eleverna som går på gymnasieprogrammet International Baccalaureate (IB). Resultatet blir att eleverna får tuffare att komma in på svenska universitet.

I Örebro finns programmet representerat på Rudbecksgymnasiet och där har eleverna reagerat kraftigt på förändringarna. Hanna Gačić går programmets första år.
– Det känns jättetråkigt när man vill studera i Sverige men inte har den möjligheten. Jag vet ju att det finns personer i trean som kommer in på världens bästa universitet utomlands – men inte på Lund. Det är helt sjukt, säger hon.

IB-programmet är ett internationellt gymnasieprogram med ett eget betygssystem. När eleverna därifrån ska söka in till det svenska gymnasiet måste man alltså omvandla IB-programmets betygssystem till det svenska.

Anledningen till att kraven skärpts är att det har blivit svårare att få höga betyg med det nya systemet i de svenska gymnasieskolorna. Det som bedöms mellan A till F. Nu måste IB-programmets betyg anpassas efter det.


Det här har alltså rört upp känslor hos eleverna på IB-programmet. I en namninsamling protesterar dryg 14 000  personer mot beslutet och flera elever på Rudbecksgymnasiet har valt att överge utbildningen, däribland Hanna Gačić.
– Jag känner att det ökar chanserna att komma in på ett svenskt universitet genom att byta linje, säger hon.

Skillnaden mellan då och nu är alltså hur man väljer att översätta IB-programmets betyg till svenska meritpoäng. Förut var 40 av 45 poäng på IB-programmet gränsen för när man nådde högsta svenska meritpoäng. Nu är den gränsen framflyttad till 44.

Eleverna menar att det finns ytterligare ett problem med förändringen. Det är nämligen det att den blir verklighet direkt. Så Hanna Gačić sökte in till programmet på ett villkor, som nu alltså är förändrat.

Tuula Kousmanen är avdelningschef på UHR. Hon förstår elevernas missnöje men menar att man inte kunde ge ett tidigare besked, då det saknades färsk statistik från det nya A till F systemet.
– Det fanns ingen annan väg att gå eftersom vi i förväg inte kunde gå ut och säga hur den nya omräkningsskalan skulle se ut innan vi hade betygsstatistik att utgå ifrån, säger hon.

Det här är International Baccalaureate:

International Baccalaureate-programmet är ett gymnasieprogram som finns på tusentals skolor runt om i världen. I Sverige finns programmet representerat på ett trettiotal skolor. Utbildningen är på engelska, bland annat med syftet att förbereda studenterna inför studier utomlands. IB-programmet har sitt eget betygssystem som möjliggör utrikesstudier i högre grad och beskrivs som ett utmanande program med studiemotiverade elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".