Rudbecksgatan i Örebro i framtiden?
Så här kan det komma att se ut på Rudbecksgatan i Örebro i framtiden. Foto: Region Örebro län.

Örebro kan komma få snabb-busstrafik

Det kan bli särskilda bussgator med speciellt anpassade bussar i Örebro i framtiden. Region Örebro har fått EU-pengar för att ta fram en kostnadsplan.

Region Örebro län får runt 650 000 kronor tillsammans med Örebro kommun från en EU-fond för ett projekt som kallas Bus Rapid Transit. För det ska man ta fram en plan för att se om detta går att genomföra.

Det handlar om bli en ny typ av snabb busstrafik i Örebro. Det är linjer med många resenärer som mellan Vivalla Centrum och Brickebacken, liksom från Mellringe in till centrum som skulle kunna bli aktuella.

På särskilda bussgator kör speciellt anpassade bussar Det ska gå snabbt att visera biljetterna och få information om busstrafiken. Busshållplatserna ska ha en annan standard än dagens busshållplatser.

Om det blir av - så blir det något helt annat än de bussfiler vi är vana vid säger Fredrik Eliasson som är ansvarig på sektionen för infrastruktur och samhällsplanering:

– Då är det inte bara bussgatan man pratar om utan det är ett sammanhängande system med andra typer av fordon.

Fredrik Eliasson berättar att det handlar om en annan typ av fordon, biljetterna ska gå att avisera snabbare, bättre informationssystem och en annan standard på hållplatserna.

– Så det är en systemsyn snarare än ett busskörfält.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".