Vid starten på Color Me Rad. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio.
Vid starten på Color Me Rad. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio.

Löpartävling med färgpulver kan vara hälsofarligt

Särskilt känsliga personer bör se upp
0:57 min

De populära färgloppen som bland annat genomförs i Örebro, kan vara skadliga för hälsan. Särskilt för känsliga personer.

De som springer så kallade färglopp, till exempel Colour me rad, som genomförts i Örebro två gånger, utsätts för halter av partiklar som är flera gånger över de uppsatta gränsvärdena.

Det visar en genomgång som arbetsmiljömedicin i Örebro har gjort tillsammans med kollegorna i Umeå.

Under färgloppen så kastar funktionärer påsar med färgpulver på deltagarna, och det är partiklarna i det pulvret som inte alltid är så nyttiga att andas in.

Arbetsmiljömedicin mätte halterna under ett färglopp i Örebro förra året, och nu visar alltså resultaten att partikelhalterna var flera gånger högre än Arbetsmiljöverkets gränsvärden.

– Att andas in partiklar är alltid dåligt för hälsan, och kan leda till lungsjukdomar, säger Katja Hagström, som är yrkes- och miljöhygieniker i Örebro.

Särkilt känsliga personer kan ha anledning att se upp för partiklarna. Till exempel astmapatienter. Även funktionärer vid färglopp som utsätts för fler partiklar kan vara extra utsatta.

Men det behövs fler riskbedömningar för att vara på det klara över om färgloppen utsätter människor för hälsorisker eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".