Ett dubbeldäckartåg åker genom natur
Om några år kommer tågen på Mälarbanan se ut så här. Foto: MÄLAB

Fler tåg mellan Örebro och Stockholm från måndag

"Det här gynnar företagen och dem som bor här"
1:21 min

Direkttågen till Stockholm från Örebro och Hallsberg ska bli betydligt fler. Dessutom ska två morgontåg gå till Arlanda.

Den 12 december utökas den regionala tågtrafiken i Mälardalen. Som det är i dag så är det väldigt svårt att pendla från södra Stockholm eller från Eskilstuna mot Örebro, säger Mårten Levin, vd för Mälardalstrafik, Mälab. 

– Därför att man måste byta åtminstone en, eller ofta till och med två gånger både i Eskilstuna och Arboga. Det här gör att folk i praktiken inte ser tåget som ett alternativ utan att man antingen bil eller i värsta fall inte åker alls.

Tågtrafiken från Örebro till Stockholm ska bli betydligt tätare. Det gäller sträckningen som går genom Eskilstuna. Här kommer tågen rulla en gång per timme under morgonens och kvällens rusningstrafik.

Sammantaget tillkommer det tre-fyra nya avgångar i vardera riktningen varje dag.

– Det är gynnsamt både för regionen, för företagen och för oss som bor här. Att man kan söka jobb på flera ställen eller välja var man bor på ett ställe och ha arbetet på ett annat.

Under rusningstid innebär det här att det blir dubbla Stockholmsavgångar från Örebro per timme. Ena via Västerås, den andra alltså via Eskilstuna.

Även tågtrafiken från Hallsberg via Katrineholm till Stockholm utökas något i och med den här satsningen.

Ytterligare en nyhet är att två av de nya morgontågen mot Stockholm kommer fortsätta hela vägen till Arlanda, utan byte. Den omvända sträckan, från Arlanda till Örebro kommer kunna göras senare på eftermiddagen. 

– Det här är första steget vi bygger ut trafiken på det sättet. Det finns ambitioner över tid att det ska finnas betydligt mer trafik som går hela vägen till Arlanda. Men det här är som sagt ett första steg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".