Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvården i Örebro län vill bygga äldreboenden

"Oavsett skattepåse bygga tillsammans"
1:17 min
Vårdcentralen i Hallsberg. Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio
1 av 3
Regionen vill bygga vårdboende vid Vårdcentralen i Hallsberg. Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio
Marie-Louise Forsberg-Fransson, S leder arbetet i samverkansrådet. Foto: Marie Hansson/SR.
2 av 3
Marie-Louise Forsberg-Fransson, S leder arbetet i samverkansrådet. Foto: Marie Hansson/SR.
Anna Ågerfalk, distriktsordförande för Folkpartiet. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
3 av 3
Anna Ågerfalk, Liberalerna. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Regionen, som normalt har ansvar för sjukvården, har långt gångna planer på att hjälpa flera kommuner i länet att klara äldreomsorgen.

Tanken är att bygga vårdboenden i direkt anslutning till vårdcentraler. Askersund skissar redan för fullt på hur det det nya boendet ska se ut, och nu står Hallsberg på tur. I dagarna ska en avsiktsförklaring klubbas av Regionstyrelsen.

Men är det verkligen regionens ansvar att engagera sig i äldreomsorg? Marie-Louise Forsberg-Fransson som är socialdemokrat och Regionstyrelsens ordförande tycker det.

– Det här är att bygga för framtiden, det behövs också fler insatser, då ska det göras rationellt tryggt och säkert. Därför är det klokt att använda samhällets resurser, oavsett vilken skattepåse det är och bygga tillsammans, säger hon.

Efter år 2020 kommer betydligt fler länsinvånare behöva särskilt boende för att få vård, men investeringen är tung för mindre kommuner. Så efter samtal mellan Regionen och kommunerna vill nu Region Örebro län ta ansvaret för att just bygga och förvalta, driften får ju kommunerna naturligtvis betala.

Förutom Hallsberg och Askersund så utreder man också frågan i Nora och Hällefors. Marie-Louise Forsberg Fransson menar att idén är att ha vårdcentral och äldreboende i samma byggnad för att ge vård på plats.

– Kan man ge det till medborgarna i hemmet på ett tryggt och säkert sätt så ska vi se till att bygga den typen av koncept, menar Forsberg-Fransson.

Men Liberalernas oppositionsråd Anna Ågerfalk tycker det är dumt att ta vårdens pengar till att bygga kommunala äldreboenden.

– Om det är så att man blandar ihop ekonomierna på det här sättet så är det väldigt svårt för medborgarna att vem man ska kräva ansvar av när vårdcentralen inte fungerar eller när det inte finns plats på äldreboendet, säger Ågerfalk (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".