Marcel Minnegal, chef för vattenverket i Kumla. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Marcel Minnegal, chef för vattenverket i Kumla. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Vattenkris även i Kumla och Hallsberg

"Vi har inte varit i närheten av de här nivåerna"
1:10 min

En ny reservvattenledning, längre ut i Tisaren ska lösa problemet med dricksvatten till Kumla och Hallsbergs kommuner.

Bristen på regn och snö det senaste året märks också i Tisaren där vattennivån sjunkit betydligt. Så nu förbereder Kumlas kommun, som också levererar dricksvattnet till Hallsbergs och Östansjö en reservanläggning. Tanken är att ta råvatten längre ut i Tisaren om det blir krisläge.

–Det är en extrem otur. Vi har ju mätningar från 50-talet i Tisaren, och vi har inte varit i närheten av de här låga nivåerna nån gång, det säger Marcel Minnegal som är chef för vattenverket i Kumla.

Råvattnet tas idag i Skogaån, en del av Tisarens system, men just nu ligger vattennivån där farligt när gränsen. Orsaken är främst bristen på nederbörd, men också att Tisaren sänkts med dryga halvmetern för att sanera efter impregneringsverket i Åsbro.

Så nu håller man på att bygga en reservvattenledning som ska ta vatten från en djupare vik av Tisaren. Och Marcel Minnegal kommer att bygga även om det kommer nederbörd och trots planerna på att dra dricksvatten från Vättern om 10-15 år.

– Jag kommer bygga färdigt hur som helst. Och behöver jag inte använda det så är jag glad. Jag vill helst inte göra det men jag måste göra det, menar Marcel Minnegal.

Bygget av reservledningen i Tisaren är inte helt enligt boken med vattendomar och liknande, men Marcel Minnegal menar att nöd går före lag.

– Vi har haft mycket tätt samarbete med Länsstyrelsen om det här. Det finns ju paragrafer som säger att när det finns risk för stora skadeverkningar för samhället då får man göra undantag och det anser vi att det här är, hävdar vattenchefen i Kumla, Marcel Minnegal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".