Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är programmen som flest hoppar av

Publicerat söndag 1 januari 2017 kl 11.59
Forskaren: Rekryteringen matchar inte utbildningen
(1:15 min)
Staffan Andersson, samordnare för Centrum för ämnesdidaktisk forskning vid Uppsala universitet.
Staffan Andersson, samordnare för Centrum för ämnesdidaktisk forskning vid Uppsala universitet. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio samt Mats Kamsten

Nära hälften av alla studenter på Biomedicinska analytikerprogrammet vid Örebro universitet hoppade av innan de ens läst ett år.

– Har man tappat mer än en tredjedel efter ett år, då måste man allvarligt fundera på om det är någonting som inte svarar mot vad studenterna förväntat sig, säger Staffan Andersson som forskat på avhopp och genomströmning vid Uppsala Universitet.

45 procent av alla studenter på Filmprogrammet som började 2015 hoppade av innan tredje terminen i år, och på Biomedicinska analytikerprogrammet tappade man nästan hälften av studenterna på ett år.

Stort avhopp finns dessutom på både ämneslärarprogrammet och läkarprogrammet vid Örebro Universitet.

Konkurrensen gör att man marknadsför utbildningarna på ett sätt som skapar förväntningar - som uppfylls för sent.

– Man vill gärna uttrycka sig säljande och locka med det intresseväckande och spännande, men det händer inte första terminen, och inte andra terminen heller, förklarar Staffan Andersson och fortsätter:

– Man börjar undra, när kommer det här egentligen? Jag kanske ska välja någon annan av alla tusentals utbildningar där ute, dom kanske leder dit jag vill?

Konsekvensen av att många studenter hoppar av en utbildning blir att ryktet försämras till en grad att det i slutändan blir färre som söker.

– En annan effekt är ju att lärosätena får ju en ekonomisk tilldelning beroende på hur många studenter som går utbildning och hur många som klarar av dem, säger Staffan och fortsätter:

– Så det kan ju få en ekonomisk effekt så småningom så att det påverkar universitets finanser.

Programmen flest hoppar

  1. Biomedicinska analytikerprogrammet 180 hp - 32 avhopp av 68 studenter t1 ht15.
  2. Filmprogrammet 180 hp - 23 avhopp av 51 studenter t1 ht15.
  3. Ämneslärarprogrammet 300 hp - 67 avhopp av 163 studenter t1 ht15.
  4. Läkarprogrammet 330 hp -  36 avhopp av 90 studenter t1 2015
  5. Rättsvetenskapliga progammet 180 hp - 30 avhopp av 76studenter t1 ht 15.

*Urvalet är gjort av program som tar in över 50 platser och som består av högre än 180 hp. Samtliga program började t1 2015 och avhoppen är beräknade på hur många studenter som fanns kvar t3 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".