Nora kommun har stora utmaningar ekonomiskt. Foto: Claudio Bresciani/TT
1 av 3
Nora kommun har stora utmaningar ekonomiskt. Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT
Solveig Oscarsson, S kommunalråd i Nora. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 3
Solveig Oscarsson, S kommunalråd i Nora. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Helena Vilhelmsson, Centerpartiet i Nora. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
3 av 3
Helena Vilhelmsson, Centerpartiet i Nora. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Tuff sits för Nora som både sparar och höjer skatten

"Inte tillgodose hela välfärden"
1:13 min

Trots att Nora kommun höjer skatten efter nyår måste man samtidigt spara mer än tolv miljoner kronor de närmare åren.

Till skillnad från flera andra kommuner i länet som har ett ganska bra överskott i ekonomin. Solveig Oscarsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande menar att Nora behöver ta höjd för framtida satsningar.

 – Alla investeringar innebär också driftskostnader, och då säkrar vi upp redan nu för att ha möjlighet att utföra de här stora investeringarna som är på gång. 

Det behövs pengar i Nora, många investeringar behöver göras i till exempel en ny högstadieskola och äldreboenden. Samtidigt är Noras skatteinkomster lite för låga för att både klara driften av de kommunala verksamheterna idag och i framtiden. Och man fick inte så många miljoner från välfärdsmiljarderna, mycket beroende på att det inte varit så många asylsökande i Nora kommun de senaste åren som i till exempel Lindesberg och Laxå kommuner. Så lösningen blir att både spara i budget och höja skatten med 50 öre efter årsskiftet.

– På det skatteunderlag vi har når vi inte upp till att kunna tillgodose hela välfärden. Vi hamnar också i det läget att de här välfärdsmiljarderna fick inte Nora så stor del av, berättar Solveig Oscarsson (S).

Helena Vilhelmsson, centerpartist och oppositionsråd vill inte höja skatten idag, och tycker att kommunledningen ska kalla alla partier till överläggningar om det ekonomiska läget.

– De skulle öppna upp famnen och säga: Kom nu så sätter vi oss runt ett bord och diskuterar gemensamt! Och de har de inte gjort, vill jag tycka i nån fråga de senaste åren, menar Helena Vilhelmsson, (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".