Tullängsskolan
Tullängsskolan. Foto: Carina Galanou-Ipsonius/Sveriges Radio.

Stark kritik mot att lägga ner gymnasiets fjärde teknikår

I dag beslutade gymnasienämnden i Örebro att lägga ner det sista året på teknikprogrammet och flera andra program. Men förslaget möter kraftig kritik.

Både Moderaterna och Liberalerna i Örebro kommun är kritiska till att de styrande politikerna vill lägga ner det sista teknikåret på teknikprogrammet i Örebro när, som Moderaterna anser, branschen är i behov av teknikutbildade.

– Om de skriker efter gymnasieingenjörer på marknaden, varför lägger vi då ner det sista teknikåret, säger Moderaternas Stefan Stark.

Även Liberalerna motsätter sig en nedläggning av sista teknikåret.

– Utbildningen är efterfrågad på arbetsmarknaden och leder till jobb efter gymnasiet, skriver Liberalerna i sitt yrkande till nämnden.

De styrande försvarar beslutet med att elevunderlaget är vikande och nämnden måste spara pengar.

Flera andra program var tidigare nedläggningshotade, bland annat turist- och restaurang-utbildningarna. Men de räddades i sista stund.

Under eftermiddagen beslutade gymnasienämnden att lägga ner de förslagna programmen. Språk, media- och kommunikation samt teknikår fyra. Mer om det kan du läsa på orebro.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".