Övervakningskamera. Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio.
1 av 2
Kommunen vill kameraövervaka ett vårdhem. Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio
Eva Eriksson, socialdemokratisk nämndordförande, Örebro
2 av 2
Eva Eriksson (S) hoppas att kameraövervakning ska innebära ett tryggare vårdboende. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

Övervakning på gång i Varberga efter personalhot

Socialnämnden: Personalen ska känna sig trygg
1:16 min

Ett vårdboende i Varberga har utsatts för sönderslagna fönster och förstörda tjänstebilar sen i våras.

Oroligheterna på vårdboendet har pågått i ett knappt år. Och trots att åtgärder som porttelefon och väktare gjorts så har oroligheterna fortsatt. Eva Eriksson (S) är ordförande i socialnämnd väster i Örebro kommun.

– Det är ungdomar som rör sig i området på kvällarna. De som jobbar känner sig otrygga när de ska gå ut och så får det inte vara. Personalen ska känna sig trygg, säger hon.

Bland annat så har fönsterrutor slagits sönder och tjänstebilar förstörts. Därför ansöker nu nämnden om att kameraövervaka boendet för att råda bot på våldsamheterna.

– Vi tror att det kan vara avskräckande om det finns kamera. Att man väljer att inte vara där då, säger Eva Eriksson (S).

Innan kameraövervakningen blir verklighet ska först kommunstyrelsen i Örebro besluta om huruvida ansökan ska skickas vidare till Länsstyrelsen i Örebro län. Efter det är det just Länsstyrelsens beslut om införandet av kameraövervakning i slutändan ska godkännas.

Eva Eriksson menar att skyddsombud som personal ställt sig positiva till införandet av kameraövervakning.

– Vi får vänta och se om det blir någon skillnad med kameraövervakningen. Om inte så får man kanske tänka på andra lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".