Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Indianernas ekonomiska kris: Detta har hänt

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 18.52
speedway indianerna
(Arkivbild). Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Det har varit många turer kring speedwayklubben Indianerna i Kumla under 2016. Här är en sammanställning av vad som hänt.

13/9-2016

Antonio Lindbäck lämnade Sannahed en timme innan säsongens sista hemmamatch. Som anledning uppgav han att han inte fått betalt av klubben.


15/9-2016

Föraren Fredrik Lindgren bryter sitt avtal med Indianerna även fast han hade ett år kvar. Anledningen uppger han är klubbens ekonomiska problem. Han skriver senare på för Dackarna.


16/9-2016

Antonio Lindbäck går ut på sociala medier och tackar för sin tid i Indianerna. Samtidigt berättar han att det är klart att han återvänder till Poole Speedway i södra England.


17/9-2016

Föraren Antonio Lindbäck berättar att Indianerna är skyldig honom närmare 700 000 kronor. Han säger att betalningarna släpat efter hela tiden och att det inte bara gäller den senaste säsongen. Frågor väcks om klubben kommer kunna visa den stabila ekonomi som krävs för elitlicens.


6/10-2016

Liberalerna i Kumla kräver att få insyn i hur mycket pengar kommunen bidragit med till Indianerna.


28/10-2016

Ordförande Dan-Åke Moberg berättar att klubben har en plan för hur de ska betala skulder till tidigare förare. Klubben har svårt att knyta till sig några större sponsorer.


22/11-2016

Flera förare, bland annat Antonio Lindbäck, går ut på sociala medier med att de fortfarande inte fått betalt av Indianerna.


23/11-2016

Föraren Antonio Lindbäck berättar för P4 Örebro att han fått det tufft ekonomiskt eftersom han inte fått betalt av Indianerna. ”Jag kan inte ta ut löner och det blir svårt för mig att köpa mat till mina barn. De har förstört allt för mig”, säger Antonio Lindbäck.


23/11-2016

Det råder oklarheter om hur stor Indianernas skuld egentligen är till förare och fordringsägare. Enligt förarna så uppgår den till över 2 miljoner. Ordförande Dan-Åke Moberg säger att han ska gå hem och räkna igen för att se om det uppstått några missförstånd.


29/11-2016

Samtidigt som det kommuniceras från Kumlas kommunstyrelse att de inte kommer hjälpa Indianerna går styrelseledamoten Per-Åke Gerhardsson ut med att man har tre-fyra klara sponsorer och att de tror att de ska få ihop två miljoner inom en och en halv månad.


30/11-2016

Kommunstyrelsen i Kumla sa enhälligt nej till Indianernas ansökan om att få ett bidrag på 600 000 kronor för att reda ut sina skulder.


1/12-2016

Två av tre ledamöter i Indianerna Speedway AB:s styrelse avsade sig sina uppdrag. Den enda kvarvarande ledamoten var då ordförande Dan-Åke Moberg. Det innebar att styrelsen inte längre var beslutsmässig och inte kunde teckna nya avtal med till exempel sponsorer.  


1/12-2016

Bolaget Indianerna Speedway AB planerade att ha ett sponsormöte för att förhoppningsvis kunna teckna nya avtal. Mötet ställdes in av oklara anledningar.


2/12-2016

Skulden till Svemo, svenska motorcykel- och skoterförbundet, betalades inte i tid. Det gör att Indianerna Speedway AB måste gå igenom ett kontrollprogram. Alltså att bolaget måste redovisa sin ekonomi för Svemo varje månad.


15/12-2016

En ny ledamot har valts in i styrelsen för Indianerna speedway AB. Styrelsen blir då återigen beslutsmässig och kan teckna nya avtal. Ordförande Dan-Åke Moberg har inte gett upp hoppet att bolaget ska kunna orda upp sina skulder.


11/1-2017

Enligt uppgifter till SVT Örebro har Kronofogden tagit beslut om att driva in en del av skulderna. Ordförande Dan-Åke Moberg säger sig vara beredd att ge upp men har övertalats att försöka lite till. 


17/1-2017

Indianerna speedway har anlitat olika personer, bland annat en advokat, för att få hjälp med krisen inför ett kommande sponsormöte. Det som ligger närmast till hand är nu att göra en rekonstruktion av bolaget.


20/1-2017

Efter flera möten med sponsorer och Svemo känner Indianernas styrelse nytt hopp för att rädda klubben.


20/1-2017

Svemo, som organiserar speedwaylagen meddelar att det inte är något problem för Indianerna att köra elitserien även om de skulle befinna sig i rekonstruktion.


22/1-2017

Under ett styrelsemöte på söndagskvällen den 22 januari beslutade Indianernas styrelse om att ansöka om rekonstruktion.


25/1-2017 

El-leverantören till Indianernas speedwayarena hotade att stänga av elen till arenan och klubblokalerna om Indianerna inte betalar sina skulder till el-leverantören. Indianernas supportrar, Indianerna Gubbs, lyckades skramla ihop de 7000 kronor som behövdes för att behålla elen på.


26/1-2017

Mötet som skulle ge ett definitivt besked om Indianernas framtid - rekonstruktion eller konkurs - blev inte så avgörande som man trodde. Istället beslutades att klubben skulle fortsätta jobba mot en rekonstruktion.


2/2-2017

Nytt möte med advokaterna skulle skett, men flyttades fram en dag då Indianerna hade "en sista idé" de ville prova.

Samtidigt kom det fram att klubbens ordförande, Dan-Åke Moberg, blivit polisanmäld av en person ur den egna styrelsen. Polisanmälan gjordes redan i oktober 2016.


 10/2-2017

En kamp mot klockan för Indianerna som behöver få in 1,2 miljoner kronor på en vecka, annars kan man inte ens göra ett försök att få genom en rekonstruktion.


 15/2-2017

Indianerna berättar att de har tillräckligt med pengar för att ansöka om en rekonstruktion. 


21/2-2017

Rekonstruktionen skjuts upp. "Både vi och advokaten har tagit sportlov kan man säga", säger Dan-Åke Moberg, ordförande. 


28/2-2017

En ansökan om rekonstruktion har skrivits på och ska lämnas från advokaten till tingsrätten inom några dagar, uppger Dan-Åke Moberg.


3/3-2017

Bolaget bakom speedwayklubben Indianerna har idag lämnat in sin ansökan om rekonstruktion till Örebro tingsrätt.


6/3-2017

Örebro Tingsrätt bifaller ansökan om rekonstruktion.


7/3-2017

Det visar sig att Indianernas skulder är större än vad man räknat med tidigare.


18/3-2017

Föraren Fredrik Lindgren accepterar uppgörelsen med Indianerna om att få 25% av det som klubben är skyldig honom.


24/3-2017

Även Antonio Lindbäck accepterar uppgörelsen med Indianerna. Efter möte med tingsrätten kommer besked om att rekonstruktionen får fortsätta.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".