Anne-Marie Lindberg flyttade från Solna till Örebro.
Anne-Marie Lindberg flyttade från Solna till Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Mörkt och tyst i Hovsta tycker Anne-Marie från Solna

"Jag är en gammal nollåtta, det kommer man inte ifrån"
5:05 min

Det är inte lätt att anpassa sig till landet när man bott hela sitt liv i Vasastan och Solna. Det vet Anne-Marie Lindberg som numera bor i Hovsta.

Det var Ann-Maries son som ville att hon skulle flytta till Örebro. Det var långt att åka för att hjälpa mamma när hon kommit åt någon knapp på tevens fjärrkontroll, till exempel.

Anne-Marie Lindberg är uppvuxen i Vasastan i Stockholm. Som gift flyttade hon till Solna, nära Råsunda fotbollsstadion.

– Det var 1958, minns hon.

Men när maken dog blev det en mindre lägenhet i Näckrosen, också i Solna. En och en försvann runt henne, och till slut blev hon ensam.

– Sonen hade hittat en tjej i Örebro, och då ville han att jag skulle flytta hit, förklarar Anne-Marie.

Hon hade nog inte gått med på det, om hon visste vad som var på gång. En dag var det bara så att allt var klart, och flyttlasset gick.

– Antagligen höjde jag rösten och frågade vad han höll på med. Men vad skulle jag ha gjort om jag suttit där idag, i Näckrosen, funderar Anne-Marie.

Sett i backspegeln är hon ändå övertygad om att det blev rätt. Hon har det bra på seniorboendet i Hovsta. Även om det är mörkt och tyst, jämfört med Solna.

Mer om En serie om att bo...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".