Musikhjälpen på Stortorget i Örebro.
Musikhjälpen på Stortorget i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Hofors slog rekordet i Musikhjälpen

Marita slog rekord: Vi kommer nå miljonen
1:42 min

I kväll klockan 20.30 kliver Musikhjälpens programledare ut ur buren i Örebro. Årets upplaga ser ut att bli ett rekordår i hur många som engagerat sig för att samla in pengar till barns skolgång i krigsområden.

– Att få människor att engagera sig är det absolut viktigaste för oss som jobbar med musikhjälpen. Det rekordet hoppas jag att vi slår senare i kväll, säger projektledaren Robert Frisk.

Ett annat rekord som redan slagits är summan pengar från en kommun. Och det är en kommun med cirka 6000 personer i Gästrikland.

– Hofors har ju verkligen satt sig själva på kartan. Just nu är Hofors den kommun där en enskild privatperson haft den största insamlingen någonsin i Musikhjälpens historia, säger Robert Frisk.

Marita Söderström och hennes sambo Emil Eriksson ligger bakom initiativet.

– Sist jag tittade var det 952 000 kronor, säger Marita Söderström.

Är det omöjligt att nå miljonen?

– Vi kommer nå miljonen. Det är jag helt övertygad om. Gud vad kaxig jag var nu men jag tror verkligen det. Det är världens rörelse i Hofors just nu. Folk jobbar häcken av sig för att få ihop det här, säger Marita Söderström.

Hofors kommun har haft många hårda decennier bakom sig där man tappat många arbetstillfällen och befolkningen minskat till nästan hälften sedan slutet av 60-talet.

Därför tror Marita Söderström att det engagemang som väcktes i årets Musikhjälpen kommer ha stor påverkan på kommunens framtid.

– Det är stolthet hos varenda kotte man träffar. Jag vet inte vad det här kommer ha för effekter men det är väldigt många som säger att det här kommer vara början på något nytt för Hofors. Jag vet inte om det blir så men det vore fantastiskt så klart, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".