Jonas Bergman Wallin och Annika Kronwall, Skolledarna i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Jonas Bergman Wallin och Annika Kronwall, Skolledarna i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Elisabeth Malmqvist, C Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Elisabeth Malmqvist, C Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Rektorer i Örebro: Besparingar hotar gymnasiets kvalitet

"Blir inte bra för våra elever"
1:25 min

Gymnasieskolan i Örebro kommun ska spara sammanlagt 27,5 miljoner kronor de närmaste åren.

Samtidigt ska man satsa på att få en av de bästa skolorna i Sverige. Fackförbundet Skolledarna i Örebro tycker inte att den matematiken går ihop, och menar att neddragningarna kommer få stora konsekvenser.

– Vi närmar oss det läge där vi inte kan garantera svensk lag och vi ska genomdriva det här förslaget fullt ut, det säger Jonas Bergman Wallin som är rektor på Karolinska gymnasiet och aktiv i Skolledarförbundet.

Gymnasieskolan i Örebro tar med sig ett underskott på nio och en halv miljoner kronor från det här året, utöver det får man en minskad tilldelning på 18 miljoner, sammanlagt 27,5 miljoner kronor. Pengar som märks. Jonas rektors- och fackliga kollega, Annika Kronwall menar att lärarna redan är pressade.

-De sover dåligt, hinner inte med sin arbetsbörda och ska vi då öka på undervisningen för våra lärare så kommer det inte bli bra för våra elever, berättar Annika Kronwall.

Elisabeth Malmqvist, Centerpartiet är ordförande för Gymnasienämnden i Örebro. Hon menar att man får spara på flera års sikt.

– Det är ett läge där vi behöver följa utvecklingen väldigt noga och tänka efter så att vi gör rätt saker. Det är mycket pengar som ska hämtas in så då gäller det att vi håller huvudet kallt.

Målet att bli bland de 25 bästa skolkommunerna år 2025 tror Elisabeth Malmqvist går att nå, även om man ska spara närmare sex procent i budget under de närmaste åren.

– Ser vi att; här finns det nått i forskningen som visar att vi kan få bättre resultat om vi gör på det här sättet, då finns det också pengar till det. Så ibland kan man både gasa och bromsa, menar Malmqvist (C).

Men Jonas Bergman Wallin på fackförbundet Skolledarna tvivlar på det.

– Gymnasieskolans resultat har ju sjunkit de senaste tre åren, det finns inget som talar för att när man tar bort pengar ur budgeten att vi lyckas bättre med det uppdraget på skolorna, utan snarare tvärtom, säger Jonas Bergman Wallin, Skolledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".