Ulrika Bölin, Karlskoga.
1 av 2
Ulrika Bölin vill alltid få faktura när hon näthandlar. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio
Marianne Stenström, konsumentvägledare, Karlskoga kommun.
2 av 2
Marianne Stenström är konsumentvägledare på Karlskoga kommun. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Så undviker du att bli lurad under julhandelns slutspurt

"Titta noga efter kontaktuppgifter"
1:17 min

Lusläs alla villkor innan du slår till, undvik snabba avtal och se till att få alla villkor dokumenterade. Det är konsumentrådgivarens tips.

Julhandeln går mot ett nytt rekordår i år igen. I en prognos från HUI Research förväntas detaljhandeln i december månad omsätta nästan 78 miljarder kronor, tre miljarder mer än förra året.

Men med julhandeln ökar också risken för bedrägerier. Marianne Stenström är konsumentvägledare på Karlskoga kommun.
– Det finns ingen lag som säger att du har rätt att få öppet köp eller bytesrätt, så det måste du ta reda på själv. Är det så att butiken går med på bytesrätt eller öppet köp, se då till att det skrivs på kvittot. Så det finns någon typ av dokumentation eller bevis för att du fått det här löftet, säger hon.

Enligt HUI Research har julhandeln ökat 33 av de senaste 36 åren. Också andelen julklappar som köps på internet blir allt större. Här finns en osäkerhet för bland konsumenterna menar Marianne Stenström, konsumentvägledare, som får allt fler frågor kring näthandel.
– Det som har hänt de senaste åren är att det är mer frågor kring handeln på internet.

– Titta noga efter kontaktuppgifter. Finns det e-post, vanlig telefon och en kundtjänst att kontakta? Läs sen allt som står om villkor och priser. Ingår frakt? Ingår moms? Det kan kanske tillkomma tullavgifter. Så det gäller att vara noggrann, tipsar Marianne Stenström om.

På Alfred Nobels torg i Karlskoga kryssar Ulrika Bölin mellan butikerna. Hon menar att det är enkelt att göra näthandeln säker.

– Jag handlar bara av de som skickar faktura. Då behöver jag inte ge ut mitt kortnummer till någon som jag inte känner eller vet vilka och de är. Då är det säkert!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".