Skylt utanför en rättegångssal, och en bild från polisernas undersökning i Långshyttan
Foto: P4 Dalarna, Niklas Hagman/TT.

Åklagarna yrkar på 18 års fängelse för Kopparbergsbo

Åklagare: Mordet är planerat (redigerad ljudupptagning från rätten)
1:41 min

Idag inleddes de sista rättegångsdagarna om mordet i Långshyttan, då en kvinna rånades och sen dumpades i ett gruvhål.

Åklagare Johan Knies har under sin slutplädering berättat att det är den 21-åriga kvinnans uppgifter som legat till grund för åtalet. Alla misstänkta utom 26-åringen, som utpekats som den som höll i kniven efter att den 62-åriga kvinnan strypts, har sedan bekräftat kvinnans berättelse. 

Åklagaren hävdar att mordet i högsta grad var planerat, överlagt och att motivet var pengar.

– Man har vetat om att kvinnan hade mycket pengar. 

En av de åtalade var en 25-årig man från Kopparberg. Han har under rättegången erkänt att han var med och dumpade kvinnans kropp i gruvhålet.

Han erkände även att han slängde den kniv som användes, och att han sen tog kvinnans kontokort ur hennes väska och tog ut 8 000 kronor. Men han kunde inte förklara hur han resonerade:  

– Jag resonerar inte så mycket...chock och grejer, så jag tänker väl inte så mycket på vad jag håller på med, sa Kopparbergsbon vid rättegångsförhören i november.

Vid slutpläderingen i dag yrkade åklagaren Olle Sohlberg på att alla misstänkta ska dömas till fängelse, eftersom det inte fanns några förmildrande omständigheter.

Detta straff yrkar åklagaren att de misstänka ska dömas till: 

  • 26-årige mannen: livstids fängelse för mord. Han har pekats ut som den som knivhögg offret och har enligt åklagaren visat särskild hänsynslöshet.
  • Den 25-årige Kopparbergsbon: 18 års fängelse för mord. 
  • Övriga mordåtalade: 18 års fängelse för mord. (21-åriga kvinnan bör dock få straffrabatt för att hon var bara 20 år då mordet begicks.
  • 45-årige mannen: 14 års fängelse för mord.
  • 30-åriga kvinnan och 21-åriga kvinnan: 10 års fängelse för medhjälp till mord.
  • Övriga tre: 2 års fängelse för underlåtenhet att avslöja mord. 

Åklagarsidan vill att alla misstänkta ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning innan domen faller. En liten rättspsykiatrisk undersökning har visat att flera av de mordåtalade kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".