Julgranen var så fin vid jul. Men nu kanske det känns som om den gjort sitt. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Många utsatta söker sig till alternativa julfiranden

"Människor är mer stressade och ensamma"
1:16 min

Social utsatthet gör julen tuff för många människor. Därför anordnar flera organisationer och församlingar i länet alternativa julfiranden.

Hjälporganisationen Verdandi är ett av ställena som öppnar dörrarna för de utsatta i jul. De har öppet en stund mitt på dagen under dagarna i julhelgen.

Det är fler som vill komma 

– Många upplever julen som en av de besvärligaste helgerna som finns. Därför vet vi att behovet är väldigt stort över julhelgen. Vi vet att det betyder väldigt mycket att få komma till oss, säger Ann-Mari Wolfstrand Byhlin från Verdandi.

Flera organisationer och församlingar i länet anordnar olika julfiranden för utsatta människor.

Många av platserna till julfirandena i länet har redan fyllts och Ann-Mari Wolfstrand Byhlin ser att allt fler människor söker sig till dem över jul.

– Det är fler som vill komma och om man ser några år tillbaka så ökar det allt eftersom och vi har en känsla av att det kommer fler i år än det gjort tidigare år.

Varför tror du att det är så?

– Det kan vara så att man dels har upptäckt oss att vi fortsätter ha jul i gemenskap men det kan också vara så att människor är mer stressade och ensamma och har behov att vara tillsammans med andra, säger Ann-Mari Wolfstrand Byhlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".