Risken för olyckor ökar när julhelgen är kort.
Risken för olyckor ökar när julhelgen är kort. Foto: Jan Larsson.

Kort julhelg ökar risken för trafikolyckor

"Vi får verkligen hoppas att det inte blir fler olyckor"
1:17 min

Under julen är det många personer som vistas i trafiken och i år är julen kortare än vanligt, vilket kan medföra mer trafik på vägarna enligt Trafikverket.

Dagarna före och efter julhelgen är då man ska vara extra försiktig i trafiken så inga olyckor sker.

– Julen i år är en kort helg då många förflyttar sig på samma tider vilket ökar risken för olyckor. När det är längre helger kanske trafiken sprider ut sig på ett annat sätt, säger Britt Lisra Utredare på Trafikverket, region Öst.

Vi ser att antalet omkomna minskar

Men lyckosamt nog så minskar faktiskt antalet omkomna och skadade i trafiken över tid och 2016 ser ut att följa trenden menar hon.

– När jag tittar tillbaka på en tio års period så ser de här siffrorna väldigt positiva ut, vi ser att antalet omkomna minskar. Men så har vi några dagar kvar på det här året, Britt Lisra.

Hon tipsar den som ska ut i trafiken att tänka på att vara utvilad, nykter och inte stressa.

Samt att planera resan väl och välja vägar med god säkerhetsstandard, det vill säga vägar som är mötesfria, även fast det blir så att man får åka lite längre.

– Vi får verkligen hoppas att det inte blir fler olyckor, säger Britt Lisra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".