polis, poliser, polisuniform, polisen
Nu har polisen fler frihetsberövade än vanligt. Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio

Fler frihetsberövade gör polisen sårbar under julen

"Kan belasta utredningsdelen om det händer något stort"
0:52 min

29 frihetsberövade varav 25 häktade och fyra anhållna gör att polisen kan få det tufft under helgen.

I snitt brukar polisen i Örebro ha mellan 15-20 frihetsberövade - men nu har de betydligt fler. 

– Det är ett resultat av flera polisinsatser den senaste tiden, bland annat tillslaget mot restauranger och spelklubbar, men det är bara en av flera, förklarar Anders Sjöberg, som är kommunikatör för polisen i Örebro. 

Det här gör att om det inträffar något oväntat i helgen, så kan det bli tufft för polisen i Örebro. 

– När det gäller utredningsdelen så finns det naturligtvis en viss sårbarhet, så skulle det inträffa något stort så belastar det oss på ett väldigt tufft sätt, menar Anders Sjöberg. 

Men hur planerar ni nu verksamheten för att mäkta med?

– Vi har planerat för att utredningarna ska rulla på i den mån de behöver göra det, är det så att det inträffar någonting så kommer vi ringa in folk, säger Sjöberg. 

Dessutom har polisen en jourrotel som alltid ska kunna gå i gång i ett första läge i utredningen. Den ingripande verksamheten kommer inte heller att påverkas, försäkrar Sjöberg. 

– Där kommer det inte märkas någon skillnad över huvud taget, allmänheten behöver inte oroa sig, det är vi som har trycket på oss att klara av det här, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att veta att det finns alltid gränser, och skulle det braka iväg så har vi möjlighet att hämta hjälp från både Värmland och Dalarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".