Flera  hyresgäster som bor i LG Söderbergs fastigheter skulle våga agera om man misstänkte våld.
Flera grannar skulle våga plinga på dörren om man misstänkte våld, skulle du? Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Grannar positiva till att agera mot våld i hemmet

"Hör man att någonting inte står rätt till så ska man ingripa"
0:51 min

LG Söderberg fastigheter har antagit en policy om huskurage - att grannar ska plinga på eller tillkalla polis om man misstänker våld.

– Det är en jättebra policy, hör man någonting som inte står rätt till i en lägenhet så är det klart man ska ingripa, säger en kvinna som bor i en av LG Söderberg fastigheter.

Skulle man våga göra det tror du?

– Ja våga ringa, men kanske inte ringa på. Det är jag inte så säker på att jag skulle göra, man vet ju inte vad som väntar innanför dörren. Men det är viktigt att ingripa, man kanske kan förhindra våld.

Vänsterpartiet har uppmanat fastighetsägare att anta policyn om huskurage. Det menas att hyresgäster, när de misstänker att det förekommer våld eller liknande i hemmet ska agera. Antingen genom att plinga på, eller kontakta polis. 

LG Söderberg Fastigheter, med totalt 850 lägenheter i Örebro nappade direkt att anta policyn. 

– Det var en självklarhet, det är jätteviktigt och det ger en ökad trygghet i hemmet. Vi kommer att gå ut med informationen till hyresgästerna i dagarna, förklarar Oscar Söderberg, som är anställd inom familjeföretaget. 

Flera hyresgäster som vi pratar med är positiva till initiativet. 

– Jag tycker att den är jättebra och självklar. Jag jobbar på CSG och vi har jouren här nattetid, och för oss är det jättebra att få in sånt här, säger Ellen Bygdén som bor i ett hus som omfattas av policyn.

Ellen skulle plinga på om hon misstänkte att det skedde någonting misstänksamt.   

– Absolut skulle jag våga det, jag hoppas att andra skulle våga agera, och det är det många som gör. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".