Ordningen fungerar inte i trafiken i Norrcity, berättar Björn Sundin (S). Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Ordningen fungerar inte i trafiken i Norrcity, berättar Björn Sundin (S). Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Katarina Engström är upprörd över hur det ser ut på Storgatan. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Katarina Engström är upprörd över hur det ser ut på Storgatan. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Örebro

Bilisterna missköter sig i Norrcity - nu kan Storgatan komma att stängas

"Väldigt besvärlig situation"
1:24 min

Trafiksituation på Storgatan i Örebro har blivit allt mer stökig och stundtals till och med hotfull.

Så under under våren kan gatan komma att stängas av för vanliga privatbilister.

– Problemet har funnits ganska länge. Men det var en incident för en vecka sen då det var allvarliga hotelser mot trafikövervakare, och där också polisen säger att det är en väldigt besvärlig situation. Då måste vi också fundera på vad gör vi för att underlätta att vi får ordningen på den igen. För vi vill ju att Norrcity ska vara en levande plats där alla Örebroare känner sig hemma, säger Björn Sundin som är socialdemokrat och kommunalråd i Örebro.

För några år sen, 2011 öppnades Storgatan för trafik i norrgående riktning, men utfallet har inte bara blivit bra, allt fler bilister missköter sig grovt med parkeringar och kör där man inte får. Framkomligheten är dålig och bussar blir stående.

Närmast ska kommunen ha en dialog med fastighetsägarna, berättar Björn Sundin.

– Norrcity har kanske inte tillräckligt mycket folk för att skrämma bort de dåliga. I många andra delar av stan drar sig ju buset från att vara för att det är så mycket annat folk. Då måste vi se till så att vi får fler Örebroare som sköter sig att vara här!

Katarina Engström och Khabat Kashani driver butiker på Storgatan och har olika åsikter om en avstängning.

– Det är rena kaoset, det är kalabaliken här ute! Det funkar inte nånting! Lapplisorna tar ju sina räder ibland, men de vågar ju knappt inte göra det mer för sist blev de ju överfallna, menar Katarina Engström.

Khabat Kashani tycker inte trafiken är ett problem. Han vill hellre ha trafik i båda riktningarna med mer parkeringar, och menar att en avstängning skulle vara negativ.

– Då skulle de dö ut här, de här butikerna skulle inte klara sig. Det skulle bli lika dåligt som förut, de satsar inte på Norrcity som vanligt, menar Khabat Kashani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".