Bil på väg in i besiktningshallen.
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Allt fler bilar godkända i besiktningen

Transportstyrelsen: Bilarna blir bättre
1:01 min

Andelen underkända bilar vid besiktning fortsätter att minska i Örebro län. Mellan 2014 och 2015 sjönk andelen personbilar med krav på efterkontroll med 1343 fordon.

Mikael Andersson är pressansvarig på Transportstyrelsen och han menar att det finns flera faktorer bakom de minskande siffrorna.

 – Bilarna blir bättre ur tekniskt perspektiv och vi har en stadig utveckling inom området. En annan faktor som kan spela roll är att vi i dag ser att bilarna blir allt mer tekniskt komplicerade, vilket kräver att man i större utsträckning använder sig av service hos bilreparatörer och därmed fixar man inte med dem själva, säger han och fortsätter:

– Vi tror att många av de fel som man kan upptäcka vid en besiktning också upptäcks vid en service och åtgärdas vid en service.

Under 2015 genomfördes totalt 116 381 kontrollbesiktningar av personbilar i länet. Fel på parkeringsbromsen, spindelleden och styrleden är bland de vanligaste felen. Men det allra vanligaste felet är ett av de enklaste att åtgärda menar Mikael Andersson.

– Det handlar om belysningen på bilar. Det överlägset vanligaste felet är parkeringsljuset. De flesta bilar kan man själv enkelt byta lampor på så det krävs alltså ganska lite för att åtgärda såna fel, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".