Alfred Nobel
1 av 3
Foto: Mats Carlsson Lennart
Alfred Nobel
2 av 3
Foto: Mats Carlsson Lennart
Alfred Nobel
3 av 3
Foto: Mats Carlsson Lennart
Tänt var det här

Nobelkrut skapade Karlskoga

Grundades efter Nobels död
7:10 min

Tillsammans med utbyggnaden av Bofors var det krutbruket på Björkborn som ledde till byggandet av en stad norr om Möckeln.

Alfred Nobel hade uppfunnit dynamiten 1866 och med det blivit en förmögen företagare i världsklass. Han slutade dock inte som forskare utan hoppades nå ännu större framgångar med ett så kallat röksvagt krut, en ammunition som inte skulle avge så mycket rök när olika vapen avfyrades.

Denna forskning sysselsatte honom under lång tid, inte minst under de allra sista åren i sitt liv (1894-96) när han hade sitt laboratorium på Björkborn i Karlskoga.

Grundat 1898
Det röksvaga krut som utvecklades av Nobel med medarbetare började tillverkas i det krutbruk som 1898 grundades strax norr om Björkborns herrgård. Bolaget AB Bofors Nobelkrut, under ledning av Nobels testamentsexekutor Ragnar Sohlman, byggde på några år upp en stor anläggning i skogen. Under första världskriget inleddes produktionen av trotyl.

Drev på inflyttning
Som mest arbetade ett par tusen personer på Björkborn, vars fabriksområde var åtskilliga kvadratkilometer stort och omfattade flera hundra byggnader.

Nobelkruts verksamhet var en viktig faktor i framväxandet av den moderna staden Karlskoga som fick stadsrättigheter 1940.

Flera företag i dag
Företaget och företagsnamnet Nobelkrut försvann för relativt längesen och idag är sprängämnesindustrikomplexet på Björkborn uppdelat på en rad olika företag, inte minst franska Eurenco AB som kom in på Björkborn 2004.

Produktionen av militära sprängämnen på Björkborn ledde också till utveckling av civila produkter, bland annat läkemedel, tandkräm, plaster och mycket annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".