Pluto, Musee Pigg, Piff och Puff är alla Kalle Ankas vänner.
Pluto, Musee Pigg, Piff och Puff är alla Kalle Ankas vänner. Foto: Pressbild SVT

Snart slår Kalle-effekten till och lugnar Sverige

Det är SOS-alarm med sina operatörer som märkt att när Kalle Anka sänds på julafton minskar också behovet av insatser.

Det är SOS Alarm som varje år kan märka en ordentlig nedgång av antalet påringningar när det är dags för Kalle och hans vänner på SVT kl 15.00

Helena Söderblom, presschef på SOS alarm säger att det brukar handla om ca 20 procent färre samtal runt tresnåret.

Även i år väntar sig larmoperatören förre samtal om olyckor.

- Kalle Ankaeffekten är välkänd för våra operatörer, som märker att hela Sverige lugnar ner sig en stund. Betydligt färre människor är ute och rör sig på gator och torg eller är på väg någonstans i bil.

Det ger ett tillfälligt avtryck i antalet olyckor och andra akuta händelser, vilket gör att färre ringer 112 under just den timmen, säger Helena Söderblom.

- Kalle Ankaeffekten visar hur stor påverkan vårt agerande och våra livsmönster har på exempelvis antalet olyckor och våldsbrott i samhället. Genom att sänka tempot kan vi se till att fler får en riktigt god jul utan akuta händelser.

Men om en nödsituation uppstår - tveka inte att ringa 112, hjälpen är bara ett samtal bort, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".