Verdandis verksamheter i Örebro och Kumla var välbesökta under julhelgen. Mats Pettersson har arbetat nästan hela helgen.
Många i socialt utanförskap sökte sig till Verdandis julfirande i Örebro och Kumla. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio/Privat

Rekordmånga socialt utsatta firade jul ihop

"Det bästa är att komma hit och träffa folk och känna lite gemenskap"
1:19 min

Verdandis verksamheter har haft fler besökare än vanligt under julhelgen när de öppnat dörrarna för människor i utanförskap.

– Det bästa är att träffa folk, och känna lite gemenskap. Om en del har svårt att komma ut så får de komma och träffa nytt folk, säger en besökare på Verdandis lokal i Varberga under annandagen. 

Verdandis verksamheter både i Örebro och Kumla har varit välbesökta under julhelgen. Hit kommer människor i socialt utanförskap, kanske hemlösa, missbrukare, människor med psykiskt problematik, eller människor som helt enkelt är ensamma.

Till Kumla kom rekordmånga för att äta julbord, runt 130 personer.

– Det är mer än vi någonsin haft. Vi har serverat mat både från stadshotellet och Goda rum, maten blev över och en del behövdes inte ens plockas fram, säger Carl Gustav Thunström på Verdandi i Kumla. 

Även till Verdandis lokaler på Öster i Örebro kom det mer folk än vanligtvis.

– Vi hade fullt i våra lokaler, så bjöd vi på julbord, glögg och pepparkaka. Jag gjorde även i ordning så att alla som kom hit fick en liten julklapp. Vissa sa att det var den enda julklappen de fått i år och blev jätteglada och det tyckte jag var fint, säger Inga-Lill Dahlquist.

Under annandagen bjöds det även till julbord på Verdandi i Varberga i Örebro, och Mats Pettersson har jobbat nästan hela helgen.

– Det var väl 20-talet här. Jag tror det betyder jättemycket att få komma hit och träffa vänner som är nyktra, säger Mats och fortsätter: 

– När man kommer hit så är man ju nykter och då är det bra att vara här och lättare att avstå från droger och missbruk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".