Fullt med mat i kylskåp.
Fullt med mat i kylskåp. Foto: Jonas Edlund/Sveriges Radio.

Barnfamiljer slänger 15 kilo mat i månaden

Matforskare: 25 procent slänger utan att smaka
0:21 min

En barnfamilj kan kasta 15 kilo mat i månaden helt i onödan. Det säger livsmedelsforskaren Karin Östergren.

Många är det väl som har mängder av mat från julborden och inte riktigt vet hur den ska gå åt. Och till slut hamnar en del av det i soporna.

– Man kan konstatera att cirka 25 procent av befolkningen i Sverige slänger direkt efter att ha tittat på bäst-föredatum, säger Karin Östergren, som är livsmedelsforskare vid Sveriges tekniska Forskningsinstitut.

Orsaken till att så många slänger handlar enligt Karin Östergren om rädsla för att maten ska smaka dåligt eller att man ska bli sjuk.

En annan anledning till det stora matsvinnet är att maten är ganska billig och att det finns brist på kunskap hur mat ska hanteras för att den ska hålla.

– Och eftersom man slänger lite varje dag, kanske 100 gram, är det ju inte så mycket. Men till slut kan det bli 15 kilo i månaden för en barnfamilj som hamnar i soporna i stället för i magen, säger Karin Östergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".